BALKAN JE VAŽAN: Makronova poruka Evropskoj uniji o prioritetima francuskog polugodišnjeg predsedavanja

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

09. 12. 2021. u 20:36

ZAPADNI Balkan nije samo naš sused. On je više od toga. U srcu je Evrope. Dovoljno je pogledati geografsku kartu i našu istoriju. Imamo naročitu odgovornost prema Zapadnom Balkanu, koji je naše najbliže susedstvo, poručio je u četvrtak iz Jelisejske palate francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljajući prioritete predstojećeg francuskog polugodišnjeg predsedavanja EU.

БАЛКАН ЈЕ ВАЖАН: Макронова порука Европској унији о приоритетима француског полугодишњег председавања

Foto AP

- Ovaj region pogađaju nove tenzije. Istorija se vraća, ponekad tragična. Moramo tamo da vodimo politiku reangažmana i investiranja, da bismo favorizovali ekonomsku integraciju ovog regiona, razvili razmenu ljudi, evocirali pitanja manjina koje se nalaze u čitavom ovom regionu, da bismo se, takođe, borili i protiv mešanja i manipulacija više regionalnih sila koje traže da kroz Balkan destabilizuju Evropu - kazao je Makron i naglasio da bez ovog ekonomskog i političkog angažmana prema Zapadnom Balkanu nema suverene Evrope.

- Ne možemo da izgradimo Evropu mira u sledećih 50 godina, ako ostavimo Zapadni Balkan u situaciji u kojoj je. Imamo istinsku zajedničku ambiciju za buduće decenije - naglasio je Makron i najavio organizovanje konferencije o Zapadnom Balkanu u junu sledeće godine.

Odnos prema našem regionu, i Africi, spada u politiku stabilnosti i prosperiteta susedstva EU, koja, uz politiku zajedničke odbrane, čini prvi stub predsedavanja koji se odnosi na suverenu Evropu. Politika odbrane odnosno "strateške busole", kako je nazvao Makron, zasniva se na tome da su neke države članice NATO, druge nisu, ali da su opasnosti zajedničke, na zemlji, u vodi i vazduhu, ali i na sajber-mreži. U tom smislu cilj je i jačanje evropske odbrambene industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju