CEO SVET ČEKA RAZGOVOR PUTINA I BAJDENA: Ukrajina glavna tema, šta može da se očekuje?

Novosti onlajn

07. 12. 2021. u 09:43

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin održaće dugo očekivani video-sastanak, a glavna tema trebalo bi da budu sve veće tenzije oko Ukrajine.

ЦЕО СВЕТ ЧЕКА РАЗГОВОР ПУТИНА И БАЈДЕНА: Украјина главна тема, шта може да се очекује?

Foto: EPA

Uoči razgovora Bajden bi trebalo da se telefonom konsultuje sa evropskim saveznicima o ruskom gomilanju trupa kod ukrajinske granice, a trebalo bi da razmotre i potencijalne ekonomske sankcije Moskvi.

- Imamo utaban put koji bi nametnuo značajnu i ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji ako bi Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu - rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki u ponedeljak.

Vašington i Kijev kažu da je Moskva nagomilala trupe na granici sa Ukrajinom i optužuju Rusiju da planira invaziju.

Moskva je demantovala da ima ovakve namere i optužila Zapad za provokaciju, pogotovo zbog vojnih vežbi u Crnom moru.

Glavno pitanje koje se postavlja jeste to da li će Putin krenuti preko granice, ili gomilanje trupa, kako piše Euronews, koristi da "pritisne Bajdena da mu da garancije da Ukrajina nikad neće postati članica NATO-a".

Upozorenje Rusiji

Visoki zvaničnik Bele kuće rekao je u ponedeljak da će Vašington pozitivno reagovati na potencijalni zahtev saveznika da poveća svoje vojno prisustvo u istočnoj Evropi za "slučaj da Rusija napadne Ukrajinu".

Ako bi se predsednik Vladimir Putin „uselio, postojao bi sve veći zahtev saveznika sa istočnog bloka i pozitivan odgovor Sjedinjenih Država za dodatnim snagama i sposobnostima i vežbama“, rekao je zvaničnik.

Drugi zvaničnik je rekao i da SAD nisu uspele da ustanove da li je Putin doneo konačnu odluku o mogućoj invaziji. Ipak, Bajden će u utorak održati razgovor sa Putinom i naznačiti mu da će Rusija platiti visoku cenu ako se odluči na invaziju, rekao je zvaničnik.

Bajden je zakazao razgovor i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u narednim danima, a nakon što obavi razgovore sa Putinom.

Moskva ne očekuje pomak

Kremlj je u ponedeljak saopštio da Moskva ne očekuje nikakav "pomak" nakon razgovora dvojice predsednika. Prošle nedelje su saopštili da će Putin tražiti garancije od Bajdena oko Ukrajine i NATO-a, ali Bajden i njegovi saradnici nisu dali nikakav znak da će te garancije i dati.

Američki zvaničnici i bivše američke diplomate kažu da je vojska Ukrajine bolje naoružana i spremnija nego ranije, i da bi sankcije, kojima preti Zapad, učinile veliku štetu ruskoj ekonomiji.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je u ponedeljak da su odnosi Amerike i Rusije prilično loši, ali da je Kremlj spreman da čuje šta to Bajden ima da kaže.

- Mislim da će predsednik Putin sa velikim interesovanjem slušati šta imaju da predlože. Videćemo koliko će ti predlozi moći da umire tenzije - rekao je juče Peskov.

Osim Ukrajine, Bajden i Putin trebalo bi da razgovaraju o sajber-bezbednosti, nuklearnom programu Irana i drugim problemima koji su od zajedničkog interesa.

Podsetimo, Moskva je pre nekoliko dana upozorila da je rizik od sveopšteg oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine izuzetno visok i postaje predmet ozbiljne zabrinutosti za Rusiju.

Ujedinjene nacije su juče saopštile da se nadaju da će predstojeći video-kontakt između ruskog i američkog predsednika pomoći u deeskalaciji tenzija oko Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)