GENERAL SVEMIRSKIH SNAGA SAD: Kina će nas prestići u svemirskoj trci do 2030.

P. Z. S. / Sputnjik internešnel

07. 12. 2021. u 01:11

NAJVIŠI američki generali su u više navrata izražavali bojazan o brzini razvoja najnovije generacije vojnih tehnologija u glavnim konkurentskim zemljama za SAD – Kini i Rusiji – napominjući, na sopstveno žaljenje, birokratiju i sporost razvoja najnovijeg naoružanja od strane SAD.

ГЕНЕРАЛ СВЕМИРСКИХ СНАГА САД: Кина ће нас престићи у свемирској трци до 2030.

Foto: Depositphotos


General Dejvid Tompson, zamenik šefa svemirskih operacija američkih Svemirskih snaga, izjavio je da Kina gradi svemirske kapacitete "dvostruko brže" od SAD.
- Činjenica da, u suštini, u proseku grade, postavljaju i ažuriraju svoje svemirske kapacitete duplo brže od nas, znači da će vrlo brzo, ako ne počnemo da ubrzavamo svoj razvoj i mogućnosti isporuke, oni nas premašiti - rekao je general govoreći na panel diskusiji tokom Reganovog nacionalnog odbrambenog foruma u ​​subotu.

Tompson je takođe naveo da „2030. nije nerazumna procena“ da bi kineske svemirske sposobnosti nadmašile one Sjedinjenih Država. Ali general je uveravao javnost da svemirske snage i druge vojne grane još uvek mogu da uspeju da sustignu Kineze.

Štaviše, Tompson je dodao da američka vojska godinama prati ruske testove uništavanja satelita zemaljskim oružjem, tako da prošlomesečni raketni test koji je razneo satelit u orbiti nije bio potpuno iznenađenje za vojnu i obaveštajnu zajednicu.

- Ovaj napredak u sposobnostima je zabrinjavajući, nije iznenađenje - rekao je on.

Osim generala, demokratski predstavnik Džim Kuper iz Tenesija, koji predsedava pododborom Strateških snaga u Komitetu za oružane snage Predstavničkog doma, koji nadgleda budžet Svemirskih snaga; i Kris Kubasik, predsednik i izvršni direktor kompanije L3Harris Technologies, ​​odbrambenog izvođača koji razvija svemirske i vazdušne sisteme, učestvovali su u gore pomenutom panelu, kojim je moderirala Kristin Fišer sa Si-En-Ena.

Dok su SAD i dalje „velike“, Kina se „agresivno“ kreće u razvoju naoružanja.

Osim toga, Tompson se u nedelju pojavio na Foks njuzu, govoreći o trci oružja u svemiru i konkurenciji sa Kinom.

Kineski svemirski program premašuje SAD za faktor dva, što predstavlja „neverovatnu pretnju“ koja bi, prema njegovim rečima, mogla da učini Kinu dominantnom supersilom u svemiru do kraja decenije ako SAD ne promene svoju strategiju.

- Naše mogućnosti su najbolje u svetu svemira, ali se oni kreću agresivno, rekao je Tompson voditelju Krisu Volasu. "Oni se brzo kreću i moramo da prilagodimo svoj pristup.

Tompson je zatim detaljno opisao kako Kina preti SAD iz svemira.

- Kinezi imaju robote u svemiru koji vrše napade, rekao je on. - Oni mogu da izvode napade ometanja i laserske zaslepljujuće napade. Imaju pun paket sajber mogućnosti.

Tompson je takođe tvrdio da je 2007. Kina izvela antisatelitski test sličan ruskom.

- Apsolutno neverovatna pretnja sa kojom moramo da se pozabavimo sada i u budućnosti - rekao je on.


Kineski PLA bi da postane jednak SAD

Ministar odbrane Lojd Ostin upozorio je na događaju RNDF tokom vikenda da bi Kina mogla imati 1.000 nuklearnih bombi u svom arsenalu do kraja decenije.

- Videli smo dve decenije vrtoglave modernizacije od strane Narodnooslobodilačke vojske, rekao je on tokom svog uvodnog obraćanja u subotu. - A kineska vojska je u brzini da postane glavna konkurencija Sjedinjenim Državama u Aziji – i, na kraju, širom sveta.

Međutim, on je minimizirao izglede za novi hladni rat i istakao diplomatiju i odvraćanje kao strategiju SAD za nadmetanje sa rastućom ekonomskom moći Kine.

Veliki deo obraćanja šefa Pentagona bio je posvećen analizi kineskih ambicija da uruši američku prevlast u globalnom sistemu, koji je opisao kao „sve asertivniji i autokratski“.

Osim što je proširila arsenal svog nuklearnog oružja, Ostin je takođe tvrdio da Kina ostvaruje ogroman napredak u svemiru i sajber prostoru.

- Sada, uvek, procenjujemo ne samo sposobnosti već i namere i akcije, naglasio je on. - I lideri Komunističke partije Kine su sve glasnije govorili o svom nezadovoljstvu preovlađujućim poretkom – i o svom cilju da istisnu Ameriku sa njene globalne liderske uloge.

Napominjući da je Kina povećala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, što je uznemirilo SAD i njene partnere, Ostin je obećao da će SAD produbiti svoje veze sa svojim saveznicima u regionu, uključujući više vojnih vežbi sa Japanom i Južnom Korejom, između ostalih mera.

On je takođe pomenuo niz odbrambenih sporazuma, uključujući novi AUKUS pakt između Australije, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva o razmeni podmorničke tehnologije u nastojanju da se pojača uticaj SAD u Indo-Pacifiku, kao i Indo-Pacifik Kvad, neformalni savez između SAD, Indije, Japana i Australije.

- Gradimo na lekciji koju sam naučio tokom četiri decenije u uniformi: U ratu i u miru, uvek smo jači kada radimo zajedno sa našim prijateljima - rekao je Ostin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024