KINA OPTUŽUJE AMERIKU: Pod izgovorom demokratije mešaju se u poslove drugih zemalja

Novosti online

05. 12. 2021. u 12:41

MINISTARSTVO spoljnih poslova Kine optužilo je Sjedinjene Američke Države da vrše pritisak na druge zemlje i mešaju se u njihovu unutrašnju politiku, navodi se u izveštaju Ministarstva pod nazivom "Situacija sa demokratijom u SAD“.

КИНА ОПТУЖУЈЕ АМЕРИКУ: Под изговором демократије мешају се у послове других земаља

Foto AP

Model demokratije koji promovišu Sjedinjene Američke Države samo je paravan i izgovor za vršenje pritiska na druge države i mešanje u njihove unutrašnje stvari, ističe se u izveštaju.

- Sjedinjene Američke Države su dugo ignorisale strukturalne nedostatke sopstvenog demokratskog sistema i nedostatke unutrašnje demokratske prakse. Ponosni su što predstavljaju "model demokratije" i pod ovim izgovorom mešaju se u unutrašnje stvari drugih zemalja, pod zastavom demokratije pokreću ratove, izazivajući regionalne nerede i humanitarne katastrofe - navodi se u dokumentu.

Ministarstvo primećuje da, uprkos razlikama u nivoima ekonomskog razvoja, istorije i kulture, "američka vlada nameće drugim državama sopstveni politički sistem i vrednosti, sprovodi "demokratske reforme", planira "obojene revolucije", meša se u unutrašnje poslove drugih zemalja, pa čak i svrgava režime drugih zemalja sa katastrofalnim posledicama".

U izveštaju se ističe da se "američka demokratija pretvorila u "monetarnu politiku" u kojoj su odlučujuće finansije. Rasna diskriminacija nastavlja da postoji i napreduje, širi se diferencijacija između bogatih i siromašnih".

Ministarstvo dodaje da Sjedinjene Američke Države za vršenje pritiska na druge zemlje aktivno koriste praksu uvođenja jednostranih sankcija, "zloupotrebavajući svoju finansijsku hegemoniju i tehnološke prednosti".

- Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države poboljšati sopstveni demokratski sistem i praksu i promeniti pristup u odnosima sa spoljnim svetom. To će koristiti ne samo američkom narodu, već i narodima celog sveta. Ako nijedna zemlja ne bude pokušavala da monopolizuje demokratske standarde, nameće svoj politički sistem drugima i koristi demokratiju kao sredstvo za suzbijanje drugih zemalja, svet će postati bolji - ističe Ministarstvo.

Predsednik Kine Si Đinping je 10. septembra izjavio da bi teorijski sukob između SAD i Kine ugrozio ne samo ove zemlje, već i ceo svet.

On je dodao da je politika koju SAD sprovode u poslednje vremena dovela do određenih poteškoća u kinesko-američkim odnosima. Trenutna situacija ne zadovoljava ni obe zemlje, ni druge svetske sile.

Prema rečima predsednika Kine, Vašington i Peking moraju da pokažu odgovornost i političku volju i što pre normalizuju svoje odnose.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!