INCIDENT IZNAD CRNOG MORA: Ruski avion morao da skrene sa kursa zbog aviona NATO

Tanjug

05. 12. 2021. u 12:04

RUSKA uprava civilnog vazduhoplovstva Rosavijacija potvrdila je danas da je njeno osoblje za kontrolu letenja moralo da skrene kurs letelice kako bi sprečilo sudar sa avionom NATO u regionu Crnog mora.

ИНЦИДЕНТ ИЗНАД ЦРНОГ МОРА: Руски авион морао да скрене са курса због авиона НАТО

Foto: AP Photo/Marina Lystseva

Navodi se da je izviđački avion NATO leteo blizu civilne letelice aviokompanije "Aeroflot" sa više od 140 putnika u Moskvi i da je više puta ignorisao pokušaje kontrole vazdušnog saobraćaja da stupi u kontakt sa njim, preneo je "Raša tudej".

Putnički avion je bio primoran, zbog bezbednog mimoilaženja, da spusti visinu.

Rosavijacija navodi u saopštenju da je kontrola vazdušnog saobraćaja primetila izviđački avion NATO "Bombardier CL-600 Artemis" kako se brzo spušta sa 11.000 metara na 9.200 metara dok je prelazio putanju civilnog leta u neposrednoj blizini leta Aeroflota pod oznakom SU501.

Kopnena kontrola je tada bila obavezna da interveniše, savetujući letelicu za Moskvu i još jedan civilni avion tipa "CL-650" sa Malte, koji je leteo iz ruskog letovališta Soči za Skoplje u Severnoj Makedoniji, da promene kurs.

- Kurs i visina civilnog aviona su brzo promenjeni. Mere koje su preduzeli ruski kontrolori letenja obezbedile su bezbednost letova u oblasti iznad međunarodnih voda Crnog mora- dodaje Rosavijacija.

Ovaj incident je potvrdio ruski avioprevoznik "Aeroflot".

Aviokompanija je otkrila da je posada "erbasa" A330 za Moskvu mogla da vidi NATO avion i pre nego što im je rečeno da promene kurs putem kontrole leta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)