EMA PROCENJUJE FRANCUSKU VAKCINU VALNEVA: Ukoliko prođe EU će kupiti 60 miliona doza

Tanjug

02. 12. 2021. u 18:19

EVROPSKA agencija za lekove saopštila je danas da je započela procenu vakcine protiv kovid-19 francuske biotehnološke firme Valneva, nedeljama nakon što je EU potpisala ugovor sa ovom kompanijom o isporuci vakcine.

ЕМА ПРОЦЕЊУЈЕ ФРАНЦУСКУ ВАКЦИНУ ВАЛНЕВА: Уколико прође ЕУ ће купити 60 милиона доза

Foto: Depositphotos

Odluka da se započne analiza u realnom vremenu zasnovana je na preliminarnim studijama koje sugerišu da vakcina VLA2001 pokreće odgovor antitela na korona virus, navodi se u saopštenju Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi Rojters.

Vakcina protiv kovid-19 kineskog Sinovaka, kao i francusko-britanska Sanofi /GlaksoSmitKlajn (GSK) i ona ruskog instituta Gamaleja takođe su pod revizijom EMA, a koja ima za cilj da ubrza moguća odobrenja proučavanjem podataka čim oni budu dostupni.

Evropska komisija je prošlog meseca potpisala svoj osmi sporazum o vakcini protiv kovid-19, sa Valnevom, prema kojem bi kompanija trebalo da isporuči do 60 miliona doza vakcine tokom dve godine.

Valneva je u oktobru saopštila da je njena vakcina pokazala efikasnost „barem isto tako dobru, ako ne i bolju“ od AstraZeneke, u ispitivanju u kasnoj fazi u kojoj su ove vakcine praćene uporedo, pri čemu je Valnevina vakcina imala znatno manje neželjenih efekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije