IZRAEL SE ZATVORIO, U EVROPI PANIKA: Upozorenja stručnjaka i radikalne mere zaštite u svetu od omikrona, novootkrivenog soja kovida 19

D. SAVIĆ

29. 11. 2021. u 11:15

ALARMANTNA upozorenja svetskih stručnjaka da je novi, omikron soj virusa korona "zarazniji od delte, a opasan kao ebola", praćena su ubrzanim pokušajima zemalja da se zaštite od nove varijante kovida 19.

ИЗРАЕЛ СЕ ЗАТВОРИО, У ЕВРОПИ ПАНИКА: Упозорења стручњака и радикалне мере заштите у свету од омикрона, новооткривеног соја ковида 19

Na meti putnici iz Afrike, Foto AP

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je varijanta zabrinjavajuća, a rani dokazi ukazuju na veći rizik od ponovne infekcije. Brojne zemlje su zabranile letove u i iz Južne Afrike i nekoliko susednih zemalja. Uz podsticaj epidemiologa za hitnu vakcinaciju buster dozom cepiva, države u kojima je zabeležen soj najpre otkriven u Africi, pojačavaju mere zaštite, a najdalje je odmakao Izrael potpunim zatvaranjem granica.

NEMAČKA - Predsednik Svetskog saveza lekara Frank Ulrih Montgomeri izražava bojazan da je novi soj, "infektivan kao delta i opasan kao ebola" i ukazuje na potrebu uporne vakcinacije. U Nemačkoj, gde su se pojavili prvi slučajevi zaraženh omikronom, virusolog Ulrike Procer kaže da je važno što pre primiti buster dozu.

IZRAEL - U Izraelu je potvrđen jedan slučaj novog soja, ali ova zemlja je već zabranila ulazak svim stranim državljanima. Vlada je ponovo uvela i antiterorističku tehnologiju praćenja telefona radi testiranja kontakata da bi suzbila širenje ovog novog soja. Premijer Naftali Benet je rekao da će zabrana biti na snazi 14 dana.

HOLANDIJA - Delimični lokdaun je stupio na snagu, usred rekordnih brojeva slučajeva kovida i zabrinutosti zbog nove varijante omikron. Najmanje naredne tri sedmice ugostiteljski i kulturni prostori moraju biti zatvoreni do 17.00. Testirano je oko 60 putnika pristiglih na dva leta iz Južne Afrike. Pozitivnih 13 na kovid 19 stavljeni su u karantin u hotelu u blizini amsterdamskog aerodroma "Siphol" dok prolaze dalje testove.

ITALIJA - Identifikovan je prvi slučaj zaraze omikronom kod poslovnog čoveka, koji je doputovao iz Mozambika, a dva puta je vakcinisan i nije pokazivao simptome zaraze. Tek se testiranjem pokazalo da je inficiran, kao i članovi njegove porodice. U međuvremenu, Italija je obustavila letove sa 14 afričkih zemalja, a severna pokrajina Friuli Venecija pooštrava epidemiološke mere, nošenjem zaštitnih maski i na otvorenom, ograničenjem broja osoba u restoranima, barovima i prodavnicama, pojačanom kontrolom u gradskom Prevozu i na ulazu u javne ustanove.

BRITANIJA - Britanski ministar zdravstva Sadžid Džavid kaže da je moguće da postoji više od dva slučaja infekcije omikronom u Velikoj Britaniji, jedan zabeležen u Eseksu, drugi u Notingemu. Zato se testiraju ljudi u ovim oblastima, ali ministar zdravlja upozorava da ne treba dizati paniku.

AUSTRALIJA - Najmnogoljudnija država Australije, Novi Južni Vels, hitno je uvela testiranje svih putnika koji ulaze u zemlju, pošto je kod dva putnika iz Južne Afrike potvrđena infekcija kovidom 19. Australija je uvela nova ograničenja za sve putnike koji su boravili u nekoj od devet visokorizičnih južnoafričkih država. Svi putnici koji su juče stigli u Sidnej, glavni grad ove australijske države, uveče su prevezeni u dvonedeljni hotelski karantin.

AUSTRIJA - Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg rekao je da je samo pitanje vremena kada će omikron biti dokazan i u Austriji. Uspostavljen je telefon na koji mogu da se jave povratnici sa juga Afrike - Lesota, Bocvane, Zimbabvea, Mozambika, Namibije, Južne Afrike i Esvatinija. Do sada se javilo više od 300 osoba.

Na ulicama Južne Afrike, Foto AP

KUCI: OLUJA U ŠOLjICI ČAJA

NOVA varijanta virusa prvobitno je otkrivena u Bocvani čija je vlada saopštila 25. novembra da je nova mutacija je prvi put otkrivena kod četiri osobe koje su primile obe doze vakcine protiv kovida 19. Dan kasnije vlada je otkrila da je reč o "četiri strana državljana koji su ušli u Bocvanu 7. novembra u diplomatskoj misiji".

"Kvartet" je bio pozitivan na kovid 19 11. novembra, dok su se pripremali za povratak, a drugi koji su imali blizak kontakt sa njima bili su negativni. Šef medicine u Južnoj Africi Anželik Kuci opisala je paniku kao "oluju u šoljici čaja", dodajući da je dosad videla samo "veoma blage slučajeve" ove varijante.

KINESKA FORMULA

KINA bi mogla da se suoči s više od 630.000 slučajeva zaraze kovidom 19 dnevno, ako odustane od nulte tolerancije ukidanjem ograničenja putovanja i prikloni se zapadnim pristupima, pokazalo je istraživanje matematičara sa Univerziteta u Pekingu. Oni navode da Kina ne može da priušti ukidanje ograničenja putovanja bez efikasnijih vakcinacija i upozorili da, ako bi usvojili strategiju SAD za pandemiju, dnevni broj novih slučajeva dostigao bi najmanje 637.155. Kina smatra da je važnost suzbijanja lokalnih slučajeva veća od poremećaja koje izazivaju napori da se izoluju i leče zaraženi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave