STRAVIČNA SMRT RUSKIH SPASILACA Jezivi detalji tragedije u rudniku: Ušli da spasavaju druge, zalutali duboko u okno (FOTO/VIDEO)

Novosti online

27. 11. 2021. u 20:57

SPASIOCI koji su poginuli u rudniku uglja Listvijažnjaja, u ruskom regionu Kemerovo, izgubili su živote zbog visoke koncentracije ugljen-monoksida.

СТРАВИЧНА СМРТ РУСКИХ СПАСИЛАЦА Језиви детаљи трагедије у руднику: Ушли да спасавају друге, залутали дубоко у окно (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: MČS RF/AP Photo/Sergei Gavrilenko

To su izjavili vršilac dužnosti šefa Ministarstva za vanredne situacije RF Aleksandar Čuprijan i guverner Kemerovske oblasti Sergej Civilev.

- Bilo je izuzetno teško. Tamo nije bilo osvetljenja, kao ni veze sa spoljnim svetom. Izuzetno teška operacija - rekao je Civilev.

Civilev je dodao da je jedna jedinica spasilaca zašla previše duboko u rudnik, u zonu sa visokom koncentracijom ugljen monoksida. On je pojasnio da je maksimalna dozvoljena koncentracija 0,25%, dok je na mestu gde su se spasioci pogušili bilo 7%.

Podsećamo, u eksploziji metana u rudniku uglja Listvjažnaja u Rusiji poginule su 52 osobe, uključujući i šest spasilaca.

Nakon nesreće privedeni su 47. godišnji direktor rudnika, njegov 57. godišnji zamenik i 36. godišnji šef odeljenja DOO "Šahta Listvjažnaja".

- Utvrđeno je da su privedena lica prekršila zahteve industrijske bezbednosti opasnih proizvodnih objekata. Usled toga je došlo do gasnodinamičke pojave. Izbio je dim u ventilacionom kanalu u delu broj četiri usled čega su se radnici koji su se nalazili u rudniku ugušili - navodi se u saopštenju Istražnog komiteta Rusije.

Protiv njih će biti podignuta optužnica.

Pravim čudom preživeo je Aleksandar Zakovrjašin (51), lekar iz tima koji je ušao u jamu da spasava živote drugih. Naime, on je u četvrtak uveče proglašen mrtvim. Kada se u petak ekipa Ministarstva za vanredne situacije spustila u jamu naišli su na Zakovrjašina. NJemu je prethodnog dana pozlilo, onesvestio se i kada je posle više sati došao sebi, pokušao je da stigne do izlaza. Već uveliko onemoćao, kretao se ka delu tunela gde je bilo više vazduha, kada su ga spasioci pronašli.

U vreme nesreće u rudniku je bilo 285 rudara. Spasilačke ekipe su uspele da izvedu 237 rudara, ali je njih 49 ostalo pod zemljom, i to na dve udaljene lokacije u rudniku. Sa njima nije bilo moguće da se uspostavi bilo kakva veza. Inače, od 40 kilometara tunela tog rudnika prekontrolisano je 18 kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)