"RUSKA OPASNOST" IZGOVOR ZA RAKETE: U Moskvi sa podsmehom dočekali poslednju izjavu generalnog sekretara NATO

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

23. 11. 2021. u 22:26

IZJAVU generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da atomsko oružje koje se sada nalazi u Nemačkoj može biti preseljeno na teritoriju Istočne Evrope, u Moskvi su komentatori i politikolozi dočekali - sa podsmehom.

РУСКА ОПАСНОСТ ИЗГОВОР ЗА РАКЕТЕ: У Москви са подсмехом дочекали последњу изјаву генералног секретара НАТО

Jens Stoltenberg / Arhiva

Naime, pre više godina predsednik Rusije Vladimir Putin je upozorio rukovodstva zemalja koja budu pružila "gostoprimstvo" američkim raketama, da moraju da budu biti svesni da će biti prioritetna meta u eventualnom ratu.

Jedan od najuglednijih ruskih politikologa Jevgenij Satanovski napisao je da posle ovakvih izjava Stoltenberga na konferenciji koju su organizovali nemački Atlantski savet i Federalna akademija za bezbednost, zaista sve razgovore sa predstavnicima NATO treba obustaviti. Satanovski kaže da je sada potpuno jasno da je NATO sa dosadašnji razgovorima i pričama o dijalogu sa Rusijom zapravo varao ruske političare.

Ruski vojni analitičari i politikolozi sada podsećaju bivše saveznike, nekadašnje socijalističke zemlje koje su spremne da na svojoj teritoriji prime američko atomsko oružje, da moraju biti svesni da će ruske rakete biti usmerene prema neprijateljskim arsenalima. Ako dođe do velikog rata, Rusija će pre svih gađati ciljeve tamo gde se nalaze američke atomske bombe.

O američkim atomskim arsenalima u Evropi najverovatnije će razgovarati predsednici Putin i Bajden na narednom sastanku. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je nedavno podsetio da je predsednik Putin predložio pre nekoliko godina da se uvede moratorijum na rakete srednjeg i malog dometa u Evropi i Azijsko-tihookeanskom regionu.

Što se tiče planova preseljenja američkih atomskih arsenala u zemlje Istočne Evrope, sve vreme se širi mit o povećanju "ruske opasnosti". U rasplamsavanju te propagande posebno su aktivni Poljaci, Estonci, Litvanci i Letonci. Istovremeno u Nemačkoj, Italiji i Grčkoj, gde Amerikanci imaju svoje vojne baze, odavno raste raspoloženje da im se otkaže gostoprimstvo. Interesantno je da je bivši predsednik Tramp smatrao da zemlje u kojima su američke baze u Evropi treba da kompenzuju troškove.

U Evropi Amerikanci imaju oko 150 avionskih atomskih bombi. Do 2007. američko atomsko oružje u Nemačkoj je bilo u avio-bazi Ramštajn. Tamo je bio štab američke avijacije za Evropu. Sada u Nemačkoj, 20 avionskih atomskih bombi B61 Amerikanci drže u avio-bazi Bjuhel nedaleko od grada Kohema.

U Belgiji u bazi Klajn-Brogelja SAD imaju 22 avionske atomske bombe. Više puta građani Belgije su tražili da se to oružje prebaci na neku drugu teritoriju.

I u Holandiji u bazi u provinciji Severni Brabant je avio-baza u kojoj je 20 američkih atomskih bombi. U toj bazi, Volkelj, stacionirani su avioni F-16 koji bi u slučaju rata mogli da bace atomske bombe.

Godinama Amerikanci imaju atomske bombe u Turskoj. U bazi Indžirlik se čuva oko 50 atomskih bombi. Posle pokušaja puča i rušenja Erdogana u Turskoj bilo je govora da će iz Indžirlika Amerikanci prebaciti atomske bombe u neku drugu zemlju, i tada su se pominjale Grčka i Rumunija.

ITALIJANSKI "FAKTOR"

NA severoistoku Italije, 50 kilometara od Udina, nalazi avio-baza Avijano. Nju SAD koriste od 1954. Tamo se nalazi 35 atomskih bombi. Iz te baze su leteli avioni NATO da bombarduju Jugoslaviju, Irak, Siriji i Libiju. Osim u Avijanu, Amerikanci imaju u Italiji skladište atomskih bombi i u Gedi-Tore na severu te zemlje 15 kilometara od Breše. Tamo čuvaju oko 40 atomskih bombi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)