MENE JE IZABRAO NAROD, A NE EU: Lukašenko za BBC poručio - ne interesuje me da li me smatrate legitimnim predsednikom

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

23. 11. 2021. u 20:31

BELORUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u intervjuu BBC da ga ne interesuje smatraju li ga na Zapadu legitimnim predsednikom, ili ne.

МЕНЕ ЈЕ ИЗАБРАО НАРОД, А НЕ ЕУ: Лукашенко за ББЦ поручио - не интересује ме да ли ме сматрате легитимним председником

Foto: Arhiva Novosti

On je kazao da ga je izabrao narod Belorusije, a ne EU.

- Zapad me ne priznaje četvrt veka, ali to me se ne tiče. Bitno mi je kako me doživljava moj narod - objasnio je Lukašenko.

Na pitanje kako mu se nedavno obraćala u telefonskom razgovoru Angela Merkel, odlazeća nemačka kancelarka, Lukašenko je odgovorio:

- Uzmite stenogram razgovora od Nemaca. Obraćala mi se samo sa gospodine predsedniče, a ja sam njoj govorio gospođo kancelarka.

Zatim je Lukašenko krenuo u „kontranapad“ pa je sugovorniku rekao da je „bolje da razabere ( razjasni) kako će sa Bajdenom da opšti. Da li je on za njega legitimni predsednik, ili ne?“

Bajden nelegitimni predsednik

- Ja mislim da je Bajden nelegitimni predsednik. Videli ste šta se događalo na izborima u SAD. Glasali su preko pošte, stavljali su glasačke listiće u kontejnere za smeće. Činili su čuda. To vam sve govorim da bi shvatili da me baš briga šta o meni misle u Engleskoj, ili Americi, ili u EU - istakao je Lukašenko.

Foto: Tanjug/AP Photo

Jedno od pitanja je bilo hoće li savezna država Rusija i Belorusija imati jednog ili dva presednika.

- Putin i ja nikada nismo razgovarali o tome hoće li naša savezna država imati jednog ili dva predsednika. To pitanje uopšte nije na dnevnom redu - objasnio je Lukašenko.

Što se tiče pitanja o broju političkih zatvorenika u Belorusiji, Lukašenko je bio kategoričan da ih nema.

- U krivičnom zakonu Belorusije uopšte nema kazni za političke zatvorenike. U zatvorima se nalaze samo oni koji su prekršili zakon organizujući nemire. A po Zapadu sada stalno raste broj „političkih zatvorenika“ u našoj zemlji. Gorili su da ih ima 300, zatim 400 pa 600 a sada 870. Sutra će vam iz Amerike reći 980 i vi ćete o tome „pevušiti“ - kazao je Lukašenko.

Strani agent i izdajica

Mariju Koljesnikovu, jednu od liderki beloruske opozicije, Lukašenko je nazvao „stranim agentom“. A suparnicu u predsedničkim izborima Svetlanu Tihanovsku smatra izdajnicom, kao i one koji sada žive u Litvaniji i Poljskoj.

On je istakao da inače ne ratuje protiv žena. A na pitanje oko broja učesnika protesta Lukašenko je kazao da ako ih je i bilo 200 hiljada to je samo dva posto ukupnog broja stanovnika.

Foto AP

- Na poslednjim predsedničkim izborima za mene nije glasalo 650 do 670 hiljada građana Belorusije, što je 13 do 15 posto, zato bi vi na Zapadu trebalo da se presaberete sa računanjem - smatra Lukašenko.

Govorio je Lukašenko i o migrantima i poručio Zapadu da ako EU ne bude htela da komunicira sa Minskom, Belorusija će sama da reši problem. Angela Merkel ga je pitala može li Belorusija da vrati migrante u zemlje odakle su došli. Inače, Lukašenko je bio za to da se u Nemačku - u Minhen i druge gradove, gde su vlasti bile raspoložene da prime migrante ,prebace dve hiljade ljudi. Tada bi u Belorusiji ostalo oko pet hiljada migranata.

Lukašenko je bio jasan: mi ćemo raditi na tome da vratitmo migrante u Irak, Siriju, Iran i Avganistan, jer su odatle i došli.

Foto: Tanjug/AP Photo

Što se tiče novih sankcija, Lukašenko je rekao da on nije idiot i svestan je da će one biti štetne za obe strane. Belorusija će, rekao je, nastojati da razvija saradnju sa onima koji joj nisu uveli sankcije.

BONUS VIDEO - TAKO SE TO RADI NA MINUS 20: Vladimir Putin na bogojavljenskom kupanju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024