AMERIKA REŠILA VELIKI PROBLEM: Predstavnicki dom usvojio predlog zakona o socijalnoj zaštiti

Tanjug

20. 11. 2021. u 07:27

ZAKONSKI predlog predsednika SAD Džoa Bajdena o izdvajanju 1.750 milijardi dolara za socijalnu zaštitu i borbu protiv klimatskih promena usvojen je u Predstavničkom domu i prosleđen Senatu, gde će se pregovori nastaviti.

АМЕРИКА РЕШИЛА ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ: Представницки дом усвојио предлог закона о социјалној заштити

Foto: EPA

Predstavnički dom usvojio je u petak meru sa 220 glasova za i 213 protiv, a glasanje je bilo odloženo nakon što je lider republikanske manjine Kevin Makarti, koji se protivi zakonu, čitave noći držao govor, prenosi Glas Amerike.

Sudbina zakona je neizvesna u Senatu, gde su demokrate Džo Menčin i Kirsten Sinema, centristi, izrazili zabrinutost zbog cene i obima nekih programa. Zakonski predlog je bio značajno smanjen u odnosu na prvobitni plan demokrata koji je predviđao izdvajanje čak 3.500 milijardi dolara, ali je cilj zakona i dalje se ulože milioni dolara u prosvetu, niže troškove zdravstvene zaštite i borbu protiv klimatskih promena.

Lider republikanaca Kevin Makarti protekle noći je govorio rekordnih osam i po sati, navodeći spisak republikanskih pritužbi, od kojih su se neke odnosile na zakon, a neke ne, i povremeno se nadvikivao sa demokratama u Predstavničkom domu, koji su otvoreno izražavali neslaganje sa njegovim tvrdnjama.

U jasnoj aluziji na Makartija, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi započela je govor o zakonu rečima: "U znak poštovanja prema kolegama, biću kratka."

 - Mnogo toga je rečeno na ovom podijumu. Ali ovo su činjenice: sledeći viziju predsednika Bajdena, vođeni ekspertizom i energijom naših predsedavajućih, članova i osoblja, imamo zakon "Izgradimo ponovo bolje" koji je istorijski, transformativni i veći od bilo čega što smo uradili ranije -  rekla je Pelosi.

Prema procenama kongresne Kancelarije za budžet, federalni budžetski deficit će se zbog zakona povećati za 367 milijardi u narednih 10 godina, ali bi novi prihodi, posle planiranih promena u prikupljanju poreza, mogli da do 2031. godine donesu u budžet 127 milijardi.

Bela kuća procenjuje da će promene u radu Poreske službe doneti 400 milijardi dolara dodatnih prihoda, a da će se, zahvaljujući zakonu, deficit smanjiti za 121 milijardu u narednih deset godina.

Kongres je protekle nedelje usvojio zakon o obnovi infrastrukture, u vrednosti od 1.000 milijardi dolara. Taj zakon i Bajdenov zakonski predlog "Izgradimo ponovo bolje" su dva stuba njegove unutrašnjepolitičke agende, uz odvojeni paket pomoći pogođenima pandemijom korona virusa, u vrednosti od 1.900 milijardi dolara, koji je usvojen u martu.

BONUS VIDEO:

ZNAMENITOSTI BEOGRADA: Pogledajte kako turisti mogu da razgledaju našu prestonicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista