KATASTROFA U KANADI: Najmanje jedna osoba stradala u poplavama (FOTO)

Novosti online

17. 11. 2021. u 08:48

POPLAVE i klizišta u kojima je poginula najmanje jedna osoba prekinuli su železnički pristup najvećoj kanadskoj luci u Vankuveru.

КАТАСТРОФА У КАНАДИ: Најмање једна особа страдала у поплавама (ФОТО)

Foto: Tanjug AP

Nezapamćene dvodnevne padavine širom pacifičke provincije Britanska Kolumbija pokrenule su velike poplave i zatvorile železničke rute kojima upravljaju dve najveće železničke kompanije – Kanadska pacifička železnica i Nacionalna železnica Kanade.

Portparol luke u Vankuveru saopštio je da su obustavljene sve usluge zbog poplava u unutrašnjosti Britanske Kolumbije.

Najmanje jedna osoba je poginula kada je klizište zahvatilo automobile izvan auto-puta 99 u blizini Pembertona, nekih 160 kilometara severoistočno od Vankuvera.

Dve osobe se vode kao nestale, a ekipe za potragu i spasavanje traže preživele, saopštili su zvaničnici.

Hiljade ljudi bilo je prinuđeno da napusti svoje domove. Spasilački helikopteri prevezli su 275 ljudi, uključujući 50 dece, sa dela auto-puta blokiranog klizištima u blizini planinskog grada Agasisa.

Više od 7.000 stanovnika Merit Sitija, koji se nalazi oko 200 kilometara od Vankuvera, zamoljeno je da se evakuiše nakon što se reka izlila i presekla mostove, zbog čega su neki meštani ostali zarobljeni u svojim domovima.

Kroz luku u Vankuveru svakodnevno prođe teret vredan 440 miliona dolara, od automobila i gotove robe do sirovina.

Poplave su privremeno zaustavile i izvoz pšenica. Iako je ovogodišnja suša znatno smanjila prinose, Kanada je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica na svetu.

Zbog poplava je iz predostrožnosti zatvoren i deo gasovoda Britanske Kolumbije. Nevreme u Kanadi takođe je obustavilo prenos do 300.000 barela sirove nafte dnevno od provincije Alberta do obale Pacifika.

(RTS)

BONUS VIDEO - KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!