BUGARSKI MOMCI SA HARVARDA: Novu vladu u Sofiji predvodiće, neočekivano, stranka Nastavljamo promene

I. STANOJEVIĆ

16. 11. 2021. u 22:56

EKSPRESNO, tek nekoliko meseci po osnivanju, dvojica bugarskih političara, našla su se na putu da formiraju novu vladu u Sofiji.

БУГАРСКИ МОМЦИ СА ХАРВАРДА: Нову владу у Софији предводиће, неочекивано, странка Настављамо промене

Kiril Petkov i Asen Vasilev, nove nade bugarske politike, Foto AP

Novajlije su letos napravile najmlađu stranku u ovoj državi, teško opterećenoj korupcijom i nazvali je Nastavljamo promene. Osvojili su više od petine biračkog tela i sada se očekuje da, po zvaničnom proglašenju trijumfa, stvore koaliciju sa opozicionim kolegama iz Demokratske Bugarske, Ustaj Bugarsko! Dolazimo!, Ima takvih ljudi i socijalistima.

Ko je dvojac na vrhu bugarske politike koji je uspeo da sa vlasti sruši višegodišnjeg premijera Bojka Borisova? Asen Vasilev i Kiril Petkov, ministri u prelaznoj vladi iz aprila, iznenadili su analitičare, a ponajviše, kako kažu, sami sebe. Očekivalo se da će postati druga najjača snaga u državi, ali su se "momci sa Harvarda", ispeli na samo čelo. Već je najavljeno da će, kad se preliminarni rezultati ozvaniče, Petkov dobiti mandat za sastav novog kabineta.

- Dvojica menadžera nemaju politički bagaž, zrače energijom, odlučni su i pokazuju političku hrabrost - konstatuje Vesela Černeva, direktorka Evropskog saveta za međunarodne odnose u Sofiji. - To je sada možda važnije od političkog iskustva, koje njihovoj partiji nedostaje.

Treća sreća, ispalo je za dvojac Vasilev - Petkov, budući da su minulog vikenda održani treći parlamentarni izbori ove godine, jer posle izbora u aprilu i julu nijedna stranka nije uspela da formira vladu. U međuvremenu, problemi na domaćem planu višestruko su se umnožili, jer prelazne vlade nisu imale ustavna ovlašćenja da vuku neophodne poteze.

Prelazna vlada, recimo, nije mogla da preuzme odgovornost za važna politička pitanja, kao što su bugarski plan za Evropski fond za obnovu, energetska tranzicija, spor sa Severnom Makedonijom, reforma pravosuđa koju traže opozicija i EU, kao i da započne borbu protiv neobuzdane korupcije.

Sada su Vasilev i Petkov objavili rat podmićivanju. Bugarski analitičari za njih kažu da su "tehnokratski ekonomski liberali zapadnog kova, čija stranka podseća na pokret Emanuela Makrona u Francuskoj."

BEZ BORISOVA NA NOVOM PUTU

"BUGARSKA je na novom putu", izjavio je nakon objavljivanja prvih rezultata Kiril Petkov. On najavljuje da želi da formira funkcionalnu vladu, otvoren je, kaže, za dijalog i kompromis, ali odbacuje mogućnost saradnje sa strankom GERB Bojka Borisova, kao i sa turskom strankom DPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)