UNIŠTEN JE NEISPRAVAN SATELIT CELINA D: Moskva se oglasila povodom straha Zapada zbog ispitivanja protivsatelitskog sistema

Novosti online

16. 11. 2021. u 21:22

ISPITIVANjA u kojima je pogođen nefunkcionalni ruski svemirski satelit „Celina D“, nije bio usmeren ni protiv koga i sproveden je u skladu sa međunarodnim pravom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

УНИШТЕН ЈЕ НЕИСПРАВАН САТЕЛИТ ЦЕЛИНА Д: Москва се огласила поводом страха Запада због испитивања противсателитског система

Foto: Printscreen

-Ovaj događaj je sproveden u strogom skladu sa međunarodnim pravom, uključujući i Ugovor o svemiru iz 1967. godine, i nije bio usmeren ni protiv koga. S obzirom na vreme testiranja i parametre orbite, fragmenti koji su nastali tokom njega nisu predstavljali pretnju i ne ometaju rad orbitalnih stanica, svemirskih letelica i svemirskih aktivnosti. Ovi fragmenti su uključeni u glavni katalog ruskog sistema kontrole svemira i odmah su počeli da se prate dok ne prestanu da postoje, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva.

-Navedena dejstva sprovedena su u okviru planiranih aktivnosti Ministarstva odbrane Rusije na obezbeđivanju odbrambene sposobnosti, a u cilju sprečavanja iznenadne štete po bezbednost zemlje u svemiru i na Zemlji od strane postojećih i perspektivnih kosmičkih sredstava drugih država, naglasila je Zaharova.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 15. novembra Rusija uspešno sprovela ispitivanja tokom kojih je pogođena neispravna ruska letelica „Celina D“. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je da fragmenti starog satelita koji su nastali tokom testiranja protivsatelitskog sistema ne predstavljaju nikakvu pretnju za svemirske aktivnosti. Šojgu je potvrdio da je Rusija uspešno ispitala protivsatelitski sistem.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja