AMERIKA ZAPRETILA: Pregovori za primirje ili uvodimo nove sankcije!

Tanjug

12. 11. 2021. u 21:32

SAD su spremne da brzo krenu sa novim sankcijama Etiopiji, ako se ne postigne napredak ka pregovaračkom procesu kojim bi se okončao sukob u toj zemlji, rekao je danas Rojtersu visoki zvaničnik Stejt departmenta.

АМЕРИКА ЗАПРЕТИЛА: Преговори за примирје или уводимо нове санкције!

Foto: AP

- Možemo da ih primenimo prilično brzo - rekao je zvaničnik, uz napomenu da je Vašington spreman da primeni nove sankcije i da će to biti pitanje dana i nedelja, a ne meseci.

Najmanje 16 lokalnih službenika Ujedinjenih nacija privedeno je u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, saopštile su u sredu UN.

Portparol vlade Etiopije tvrdi da su službenici UN pritvoreni zbog "učešća u teroru" tokom vanrednog stanja uvedenog zbog eskalacije ratnih sukoba u zemlji.

Prošle nedelje su snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) zajedno sa drugim naoružanim i opozicionim grupama širom zemlje sklopile savez protiv premijera Abija Ahmeda, tražeći političke promene nakon godinu dana razornog rata, a ostavile su otvorenu mogućnost da se on smeni silom.

Savez osim TPLF uključuje i Oslobodilačku vojsku Oroma, koja se bori zajedno sa Tigrajskim snagama, i sedam drugih grupa.

Savezna vlada je godinu dana u ratu protiv boraca TPFL koji su proteklih meseci napredovali izvan svog regiona, naročito u području Amhare, a prošle nedelje je proglašeno vanredno stanje.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a