KAMALA HARIS PROBIJA LED: Na dvodnevnom pariskom Forumu o miru otopljavanje odnosa SAD s Francuskom posle podmorničke krize

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

11. 11. 2021. u 19:29

SMANjENjE razlika između razvijenih i nerazvijenih, pandemija, bezbednosni izazovi u svetu i sajber kriminal - glavne su teme dvodnevnog Pariskog foruma o miru. Forum je osnovan 2018. da bi davao pravac svetskim liderima u rešavanju kriza.

КАМАЛА ХАРИС ПРОБИЈА ЛЕД: На дводневном париском Форуму о миру отопљавање односа САД с Француском после подморничке кризе

Emanuel Makron i Kamala Haris / Foto AP

Predviđeno je da Forum otvore francuski predsednik Emanuel Makron i potpredsednica SAD Kamala Haris, koja u Parizu ostaje čak pet dana, što se vidi kao novi znak otopljavanja između dve zemlje posle podmorničke krize i kao ponovni angažman SAD na Forumu za mir, posle bojkota u Trampovoj eri. Makron i Harisova su dan ranije imali odvojene razgovore u Jelisejskoj palati, gde su, osim bilateralnih odnosa, razmatrali i svetske izazove i krize, pitanja bezbednosti, pandemije, klime i svemira.

Na forumu ima oko 450 direktnih i 15.000 onlajn učesnika, uz tridesetak šefova država ili vlada, među kojima je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je bila među najvišim zvanicama svečane večere koju je za učesnike Foruma u Jelisejskoj palati priredio francuski predsednik Emanuel Makron, a u petak će se obratiti na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu.

Forumu prisustvuju i čelnici svetskih organizacija, kao što SZO i MMF, velikih firmi, poput "Majkrosofta", "Gugla", "Jutjuba", i nevladinih organizacija, kao što su one koje vode Melinda i Bil Gejts ili Džordž Soroš.

Cilj je da se usaglasi zajednička borba protiv ekstremističkih sadržaja na društvenim mrežama.

BRNABIĆ: PET IZAZOVA ZA SVET

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić je na panelu istakla da se svet susreće sa pet istovremenih izazova - pandemijom, energetskom i migrantskom krizom, tehnološkim izazovima i individualnim slobodama koje menja pandemija, i da sve one mogu da se rešavaju samo multilateralno. Među najvećim izazovima u budućnosti navela je klimatske promene i "zelenu tranziciju". Naglasila je da sve vlade u svetu i međunarodne institucije treba da čuju glas građana koji traže čistiji vazduh i vodu, ističući da bi to trebalo da bude prioritet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati