PENTAGON I DALJE PANIČI ZBOG RUSKE ARMIJE: Zabrinuti gledaju u granicu sa Ukrajinom, hoće da Kremlj objasni svoje namere

Novosti online

10. 11. 2021. u 21:44

AMERIČKI vojnici sa zabrinutošću prate povećanu koncentraciju ruskih trupa kod granice sa Ukrajinom, te bi želeli da Rusija objasni svoje namere, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

ПЕНТАГОН И ДАЉЕ ПАНИЧИ ЗБОГ РУСКЕ АРМИЈЕ: Забринути гледају у границу са Украјином, хоће да Кремљ објасни своје намере

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/Depositphotos/Manuel Balce Ceneta

- I dalje pratimo neobičnu vojnu aktivnost unutar granica Rusije, ali u blizini granica Ukrajine. I dalje smo zabrinuti zbog toga. Pozivamo Rusiju da razjasni svoje namere i da se pridržava Minskih sporazuma - rekao je Kirbi, istakavši da bi američke vlasti želele da Moskva pruži "transparentne i iskrene" odgovore na tu temu.

Kako je dodao, Sjedinjene Američke Države ne bi želele da dođe do destabilizacije u regionu.

Komentarišući izjavu portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove koja je rekla da SAD i NATO formiraju multinacionalnu grupu u Crnom moru, što destabilizuje situaciju kod granica Rusije, Kirbi je odgovorio da će Pentagon sprovoditi operacije onako kako bude smatrao da treba.

- Sprovodimo operacije sa saveznicima iz NATO-a i, naravno, jednostrano, videli ste to. Nastavićemo da letimo, plovimo i delujemo u međunarodnom vazdušnom i morskom prostoru kako budemo mislili da treba... Dok sada razgovaramo, u Crnom moru se nalaze dva broda američke Ratne mornarice. Mislim da je to važan princip za koji se treba zalagati - konstatovao je Kirbi.

Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava" Rusije na granici sa Ukrajinom. Sa svoje strane, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)