BRITANIJA SE OKREĆE NUKLEARKAMA: Rols-rojs dobio 283 miliona dolara za projekat

Tanjug

09. 11. 2021. u 00:38

VELIKA Britanija je izdvojila 283 miliona dolara kako bi pomogla Rols-rojsu da izgradi prvi mali modularni nuklearni reaktor u zemlji, kao deo napora da se dostigne nulta emisija ugljenika.

БРИТАНИЈА СЕ ОКРЕЋЕ НУКЛЕАРКАМА: Ролс-ројс добио 283 милиона долара за пројекат

Foto: Tanjug/AP

Za postizanje ovog cilja do 2050. godine biće potrebno ogromno povećanje u proizvodnji energije sa niskim sadržajem ugljenika, kao što su vetar, solarna i nuklearna energija, preneo je Rojters.

- Mali modularni reaktori nude uzbudljive prilike da se smanje troškovi i ubrza proizvodnja, osiguravajući da možemo da donesemo čistu električnu energiju u domove ljudi i dodatno smanjimo našu ionako opadajuću upotrebu fosilnih goriva - rekao je ministar ekonomije i energetike Kvasi Kvarteng.

Britanija takođe ima za cilj da poveća broj radnih mesta u "čistoj tehnologiji", kao deo svoje takozvane zelene industrijske revolucije, i rekla je da nastoji da smanji da se oslanja na fosilna goriva usred globalnog skoka cena gasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!