"NEHUMANA PRAKSA": Tuže državu zbog obaveštenja o pogubljenju istog dana

Tanjug

05. 11. 2021. u 13:13

DVOJICA osuđenika na smrt u Japanu tužila su vladu, tvrdeći da je "nehumana" praksa obaveštavanja zatvorenika samo nekoliko sati pre njihovog pogubljenja, preneli su lokalni mediji.

НЕХУМАНА ПРАКСА: Туже државу због обавештења о погубљењу истог дана

Foto: Arhiva Novosti/N. Fifić

Zatvorenici zahtevaju promene i obeštećenje, prenosi britanski list "Gardijan".

Smrtna kazna u Japanu se sprovodi vešanjem, a praksu obaveštavanja zatvorenika samo nekoliko sati pre izvršenja kazne već dugo osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava.

Dva zatvorenika osuđena na smrt podnela su juče tužbu okružnom sudu u Osaki, navodeći da je ta praksa nezakonita jer ne daje zatvorenicima vremena da podnesu prigovor, zahtevajući da se praksa promeni i tražeći odštetu od 22 miliona jena (194.000 dolara), izvestila je japanska agencija Kjodo.

- Zatvorenici osuđeni na smrt svakog jutra žive u strahu da će im taj dan biti poslednji. To je krajnje nehumano - rekao je njihov advokat.

Naveo je i da ne postoji zakon koji nalaže da zatvorenici budu obavešteni o izvršenju na dan izvršenja i da je ta praksa protivna krivičnom zakonu, preneo je Kjodo.

Smrtna kazna, koja ima izuzetno visoku podršku javnosti, u Japanu se obično izriče u vezi sa ubistvima.

U Japanu prošle godine nije izvršeno nijedno pogubljenje, što je bila prva godina bez pogubljenja od 2011. godine, i još nijedno nije izvršeno u ovoj godini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić