PRETI POGORŠANJE SITUACIJE: U Evropskom parlamentu se protive američkim sankcijama „Severnom toku 2“

Novosti onlajn

05. 11. 2021. u 09:02

SITUACIJA u sferi energetike mogla bi da se pogorša ako Amerika uvede sankcije zbog uvoza gasa u Evropsku uniju preko „Severnog toka 2“, što može stvoriti probleme sa isporukama ruskog gasa u Evropu, naveo je poslanik Evropskog parlamenta iz Nemačke Ditmar Koster u svom obraćanju EP.

ПРЕТИ ПОГОРШАЊЕ СИТУАЦИЈЕ: У Европском парламенту се противе америчким санкцијама „Северном току 2“

Foto AP

Parlamentarac je podsetio da je Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država odobrio 23. septembra nove amandmane o restrikcijama protiv uvoza gasa u EU iz Rusije u vezi sa završetkom izgradnje gasovoda „Severni tok 2“.

- Očekuje se da će sankcije da stupe na snagu do kraja godine i izazvaće nove probleme sa snabdevanjem i rastom cena - upozorava Koster u svom obraćanju Evropskom parlamentu, sa kojim se upoznala televizija „RT“.

Takođe je ocenio da, u svetlu povećanja cena energenata, građani u evropskim zemljama, posebno domaćinstva sa niskim prihodima, imaju „značajne i opravdane strahove“. Prema njegovim rečima, uprkos povećanoj potražnji, obim isporuka gasa u EU iz određenog broja država u prvoj polovini ove godine je bio manji nego u isto vreme prošle godine.

- Istraživanja pokazuju da se u tom periodu uvoz gasa povećao samo iz Rusije i Alžira - konstatovao je političar.

Pritom je dodao da se tečni naftni gas iz Amerike, o kome su donedavno govorili kao o „gasu slobode“, uglavnom isporučuje na azijsko tržište, gde ga prodaju po višoj ceni.

S tim u vezi, poslanik je upitao kako Evropska komisija ocenjuje pretnju sankcijama i da li političari planiraju da razgovaraju o tome u okviru odnosa sa Amerikom.

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u septembru vojni budžet u iznosu od oko 780 milijardi dolara koji, između ostalog, predviđa i pooštravanje sankcija protiv Rusije. Inicijativa predviđa da američki predsednik najkasnije 15 dana nakon stupanja zakona na snagu mora uvesti sankcije organizacijama i licima „odgovornim za planiranje, izgradnju i korišćenje“ gasovoda „Severni tok 2“. To znači i zamrzavanje aktiva u SAD i zabranu američkim državljanima i kompanijama da posluju sa licima i kompanijama sa sankcionog spiska.

ZAPRATITE NPPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)