AMNESTIJA STRANIH RADNIKA: Zbog manjka radne snage Rusija sada dozvoljava povratak 300.000 gastarbajtera

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

04. 11. 2021. u 09:23

VLASTI Rusije su napravile veliku "migracionu amnestiju" pa će sada biti dozvoljeno da se vrati čak 158.000 građana Uzbekistana i oko 150.000 stanovnika Tadžikistana koji su zbog raznih prekršaja bili proterani iz Ruske Federacije.

АМНЕСТИЈА СТРАНИХ РАДНИКА: Због мањка радне снаге Русија сада дозвољава повратак 300.000 гастарбајтера

"Migraciona amnestija" obuhvata više od 300.000 stranaca, Foto Printskrin

To je izazvalo veliku polemiku u Rusiji. Dok vlasnici građevinskih kompanija odobravaju amnestiju, ne tako mali broj građana je protiv povratka onih koji su bili proterani. Ali eksperti kažu da povratak tih ljudi neće izazvati probleme jer oni nisu napravili nikakva krivična dela. Naime, proterani Uzbeci i Tadžici su zapravo prekršili migracioni zakon, tačnije pravila prijavljivanja za rad u Rusiji. Slične amnestije su već "pogodile" građane Moldavije i Kirgizije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije kažu da ne mogu da se vrate oni gastarbajteri koji su bili osuđeni zbog nekog krivičnog dela. Bez osnova su priče kako će se vratiti banditi iz bivših sovjetskih republika, objašnjava Vadim Koženov, rukovodilac federacije migranata u Rusiji jer "povratnicima su oproštene administrativne kazne a ne krivična dela".

Nervoza građana Rusije je zbog toga što su nedovoljno informisani o gastarbajterima, ali i zbog novinskih tekstova o rastu kriminala među došljacima. Policijska statistika pokazuje da je od januara do avgusta 2021. broj krivičnih dela koja su napravili migranti porastao za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. Česte su bile međusobne tučnjave među migrantima, kao i napadi na policajce.

Načelnica glavne uprave za migraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije Valentina Kazakova je kritikovala medije koji predstavljaju gastarbajtere kao kriminalce.

Potpredsednik vlade zadužen za građevinu, Marat Husnaulin, kaže da samo na gradilištima u Rusiji do 2024. godine biti potrebno oko pet miliona stranih radnika.

Građevinskim kompanijama u Moskvi sada nedostaje 40 odsto radnika zbog masovnog odlaska migranata. Prosečna plata gastarbajtera je između 50.000 i 60.000 rubalja (jedan evro 82 rublje).

Sve više gastarbajtera iz bivših sovjetskih republika dovodi svoje porodice u Rusiju.

Eksperti kažu da je to znak da mnogi od njih žele da za stalno ostanu u Rusiji.

EKSTREMIZAM

U PRVOM polugodištu 2020. stranci su u Rusiji napravili 17.000 krivičnih dela, a u istom periodu ove godine blizu 19.000. Podaci govore i o rastu ekstremizma među migrantima za 33 odsto, terorizma za 26 odsto, kao i procenta ubistava.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)