AKUNDŽADA IZNENADA U JAVNOSTI: Posle niza godina u Kandaharu se pojavio misteriozni vođa Talibana

V. N.

01. 11. 2021. u 07:21

MISTERIOZNI Hajbitulah Akundžada, duhovni vođa talibana od 2016. godine, prvi put se pojavio u javnosti.

АКУНЏАДА ИЗНЕНАДА У ЈАВНОСТИ: После низа година у Кандахару се појавио мистериозни вођа Талибана

Hajbitulah Akundžada, Foto Tviter

Kako javlja Al Arabija, Akundžada, koji se skrivao od javnosti čak i nakon što su talibani u avgustu preuzeli vlast u Avganistanu, obratio se talibanima u Kandaharu, gradu na jugu zemlje koji je duhovni centar pokreta.

Njegovo dugogodišnje skrivanje je podstaklo niz spekulacija o ulozi koju će imati u novoj vladi Avganistana, ali i tome da li je uopšte živ.

Dok je bio u poseti medresi u Kandaharu, kako bi "razgovarao sa svojim vojnicima i učenicima", obezbeđenje je bilo na izrazito visokom nivou i zasada još nema fotografija ili snimaka njegovog javnog pojavljivanja. Samo su talibani na društvenim mrežama objavili desetominutni audio-snimak njegovog govora u kojem nije pominjao politiku, već samo veru. Akundžada ima titulu "komandir vernika".

Hajbitulah Akundžada je zatražio božji blagoslov za talibansko rukovodstvo i rekao da se moli za talibanske mučenike, ranjene borce i za uspeh talibanske vlade, koja je, kako je naglasio, "na velikom ispitu". Akundžada je imenovan za vođu talibana u brzoj tranziciji vlasti nakon što je u američkom napadu dronom 2016. ubijen njegov prethodnik mula Aktar Mansur.

Ubistvo zbog muzike

ZVANIČNICI nove avganistanske vlasti su potvrdili da su uhapsili "dvojicu ili trojicu" svojih boraca ali nisu naveli razlog za to, dok agencije prenose da je to učinjeno zbog upada na venčanje na istoku zemlje, koji se završio ubistvom najmanje dvoje i ranjavanjem deset ljudi, a sve zbog muzike koja se čula. Muzika je bila zabranjena tokom vladavine talibana zemljom od 1996. do 2001. godine, ali sadašnja vlada nije izdala takvo naređenje.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu