LAVROV PROTIV PLANA BRISELA: "Bitka" za Arktik se zahuktava

Novosti online

27. 10. 2021. u 09:21

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov podržao je kritike norveškog premijera Jonasa Gara Storea vezane za predlog Evropske komisije da se zabrani razvoj novih naftnih i gasnih polja u arktičkom regionu.

ЛАВРОВ ПРОТИВ ПЛАНА БРИСЕЛА: Битка за Арктик се захуктава

Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP/Depositphotos

- Slažem se sa mišljenjem norveškog premijera Storea, koji je već izneo svoj stav o tim inicijativama EU - rekao je Lavrov u odgovoru na pitanje norveške televizije NRK, koji je objavljen na zvaničnom sajtu ruskog ministarstva inostranih poslova, prenosi Tass.

U intervjuu za Fajnenšel Tajms, Store je osudio inicijativu EU da se zabrani bušenje nafte i gasa u arktičkom regionu. Norveška će biti najteže pogođena država ako dođe do zabrane.

Ranije ovog meseca EK je predložila uvođenje globalnog moratorijuma na proizvodnju ugljovodonika na Arktiku, ali je podržala eksploataciju mineralnih resursa od strane članica EU u skladu sa visokim ekološkim standardima.

Virginijus Sinkevičijus, evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, izjavio je 13. oktobra da će u skladu sa strategijom EU za Arktik "nafta, gas i ugalj ostati u zemlji na Arktiku", i da će Evropska komisija „tražiti međunarodni sporazum za uvođenje moratorijuma“.

Prema njegovim rečima, ta oblast je od posebnog značaja sa stanovišta klimatskih promena, jer temperature tamo rastu tri puta brže nego u drugim regionima, a otapanje arktičkog leda ubrzava proces globalnog zagrevanja.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu