STIGAO PREDLOG IZ UKRAJINE: Kijev spreman odmah da potpiše ugovor sa Moskvom - Severni tok 2 "rusko oružje"

Novosti onlajn

26. 10. 2021. u 22:26

UKRAJINA predlaže Rusiji da produže ugovor o tranzitu gasa, pre isteka njegovog važenja 2024. godine, saopštio je direktor kompanije gasno-transportne mreže „Operator GTS Ukrajine“ Sergej Makogon.

СТИГАО ПРЕДЛОГ ИЗ УКРАЈИНЕ: Кијев спреман одмах да потпише уговор са Москвом - Северни ток 2 руско оружје

Foto: Piksabej

- Predlažemo da, ako postoji zainteresovanost američke i nemačke strane, već sad produžimo ugovor o tranzitu – ne čekajući 2024. godinu. Važno je. Spremni smo i danas da potpišemo ugovor za narednih 10-15 godina, sa tranzitom od najmanje 45 milijardi kubnih metara gasa godišnje - rekao je Makogon u intervjuu ukrajinskom sajtu „TSN“, naglasivši da Rusija nije odgovorila na ovaj predlog.

Po njegovim rečima, garancije Nemačke i SAD da će se preduzeti mere za očuvanje tranzita gasa preko Ukrajine nakon puštanja u rad „Severnog toka 2“ imaju deklarativni karakter i nisu podržane realnim mehanizmima.

- Slažem se sa vama da je to sada više deklaracija. Nema dokumenata koji faktično opisuju taj proces. Za mene je takođe teško da odredim termin „koristiti gas kao oružje“. Po meni, Rusija već koristi gas kao oružje. Jer vidimo šta se dešava sa cenom gasa, zato mnoga preduzeća u Evropi jednostavno obustavljaju rad, a neka čak proglašavaju bankrot. To su preduzeća hemijske industrije, proizvodnja đubriva itd. Zato, po mom mišljenju, postoji osnova da se na to gleda kao na korišćenje energetskog oružja - rekao je Makagon.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je Rusija spremna da obavlja tranzit gasa preko Ukrajine i posle 2024. godine, ali da će obim i vremenski okviri ugovora zavisiti od potreba Evropske unije.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)