ZA 1,4 MILIJARDE EVRA NABAVLJAJU RAKETE I BRODOVE: Ukrajinci kupuju naoružanje od Britanaca

Novosti online

21. 10. 2021. u 11:38

VELIKA Britanija pregovara sa Ukrajinom o prodaji prve u istoriji partije naoružanja, uključujući rakete, piše list „Tajms“ pozivajući se na ukrajinski izvor.

ЗА 1,4 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА НАБАВЉАЈУ РАКЕТЕ И БРОДОВЕ: Украјинци купују наоружање од Британаца

Foto: Depositphotos

U okviru dogovora London bi mogao da Kijevu isporuči rakete klase „zemlja-zemlja“ i avionske rakete.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prema informacijama lista, takođe razmatra da Kijevu proda i rakete „Brimston“, koje je proizveo konzorcijum MDBA za brodove ukrajinske Ratne mornarice. Pored toga, strane razmatraju mogućnost isporuke raketa „Brimston“ za vazdušne baze, njihova cena je oko 138 hiljada dolara.

Prema nekim podacima, pregovori o isporuci naoružanja Ukrajini mogu biti povezani sa izgradnjom gasovoda „Severni tok 2“. Oni, takođe, mogu biti povezani i sa jačanjem odnosa između Kijeva i Londona posle izlaska Velike Britanije iz EU.

Foto: Tviter

U oktobru prošle godine ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potpisao ugovor sa izvozno-kreditnom agencijom Velike Britanije o isporuci Kijevu savremene vojne tehnike i najnovijeg preciznog naoružanja, proizvodnji posebnih vidova vojnih proizvoda u Ukrajini, kao i izgradnji objekata Ratne mornarice Ukrajine.

U kabinetu predsednika Ukrajine su pojasnili da bi Velika Britanija za 1,4 milijarde dolara trebalo da osnaži Ratnu mornaricu Ukrajine savremenim raketnim brodovima koji su kompatibilni sa NATO standardima.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku