USPELI DA SE SAPLETU PRE STARTA: Danas počinje nova runda trojnih pregovora nemačkih partija o "semafor koaliciji"

I. STANOJEVIĆ

19. 10. 2021. u 09:23

TROJNI pregovori nemačkih partija koji bi trebalo da daju novu vladajuću koaliciju u Berlinu, "sapleli" su se na startu o ministarske resore.

УСПЕЛИ ДА СЕ САПЛЕТУ ПРЕ СТАРТА: Данас почиње нова рунда тројних преговора немачких партија о семафор коалицији

Članovi pregovaračkih timova za novu vladu / Foto AP

Zahtev liberala (FDP) da u budućoj vlasti dobiju Ministarstvo finansija, dočekali su "na nož" i socijaldemokrate (SPD) i Zeleni. Obe stranke ističu da je za podelu vlasti prerano, da najpre treba formirati vladu.

Socijaldemokrate i Zeleni dobili su, tokom minulog vikenda, odobrenje svojih partijskih baza da uđu u konkretne koalicione pregovore, a u ponedeljak je to pošlo za rukom i liberalima. Sve tri stranke, dobile su "blagoslov" za novu rundu pregovora koja teče od danas.

"Vestojče algemajne cajtung" najavljuje da bi top tema moglo da bude dvojno državljanstvo. Ono već odavno "žulja" mlade imigrante, među kojima oko 230.000 srpskih građana i barem još toliko onih, kojima su koreni u Srbiji, ali su sada nemački državljani.

U preliminarnom papiru, koji su stranke utanačile, stoji da: "Oni koji su dobro integrisani u Nemačkoj i sami se izdržavaju, treba da brže dobijaju pravno sigurni boravišni status."

U Nemačkoj je dvojno državljanstvo zabranjeno, a izuzetak su Švajcarci i državljani članica EU, kao i Marokanci, kojima u Maroku prete posledice ako se odreknu državljanstva. Za milione migranata i njihovu decu to znači da moraju da odluče da li će postati državljani nove domovine ili zadržati staro državljanstvo.

Posle pet godina boravka i rada u Nemačkoj stranci mogu da podnesu zahtev za stalnu boravišnu dozvolu, a posle osam, za državljanstvo. Tada polažu test nemačkog pravnog sistema, kulture i istorije.

Državljanstvo Nemačke nosi pravo glasa na svim nivoima, doživotnu dozvolu boravka, mogućnost da se zaposle u statusu državnih službenika, bezvizna putovanja u 191 državu. To čini nemački pasoš trećim na listi najjačih na svetu, posle Japana i Singapura.

A SADA BEZ DEMOHRIŠĆANA

DEMOHRIŠĆANI se, nakon više od deceniju i po, neće nalaziti u vlasti, nego će činiti opoziciju u Bundestagu i na nemačkoj političkoj sceni. Novi nemački kancelar, naslednik Angele Merkel, koja se posle 16 godina povlači sa državnog kormila, biće, sva je prilika, Olaf Šolc, kandidat socijaldemokrata.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024