FRANCUSKA OD SLEDEĆE GODINE ZABRANJUJE PLASTIČNU AMBALAŽU: Voće i povrće se više neće pakovati u kese od plastike

Novosti online

12. 10. 2021. u 14:05

FRANCUSKA će od 1. januara 2022. godine zabraniće upotrebu plastične ambalaže za gotovo sve voće i povrće, kako bi smanjila količinu plastičnog otpada, saopštilo je u Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

ФРАНЦУСКА ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ЗАБРАЊУЈЕ ПЛАСТИЧНУ АМБАЛАЖУ: Воће и поврће се више неће паковати у кесе од пластике

Foto: D. Dozet

Primenjujući zakon iz februara 2020, vlada je objavila listu od tridesetak vrsta voća i povrća koje će se od 1. januara morati da se prodaju bez plastične ambalaže. Na spisku su, među ostalim praziluk, patlidžan i paradajz, ali i jabuke, banane i narandže.

- U svakodnevnom životu koristimo neverovatnu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona je smanjenje njenen upotrebe i njena zamena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje - stoji u saopštenju ministarstva.

Procenjuje se da se trenutno oko 37 odsto voća i povrća prodaje u plastičnoj ambalaži i očekuje se da će se ovom merom sprečiti korišćenje više od milijarde komada beskorisne plastične ambalaže godišnje.

Problem predstavlja komadna prodaja voća i povrća jer ga mnogi kupci "pipkaju" i dodiruju, a prodavci to ne vole. Zabrana pakovanja deo je višegodišnjeg vladinog programa čiji je krajnji cilj postepeno izbacivanje plastike iz upotrebe.

Godine 2021. Francuska je zabranila upotrebu plastičnih slamčica, čaša i pribora za jelo, kao i kutija od stiropora u koje se pakuje hrana.

Plastična ambalaža će do kraja juna 2021. biti zabranjena za pakovanje čeri paradajza, mahunarki i breskvi, a do kraja 2024. pečurke neke vrste salata i začinskog bilja, kao i za trešnje.

Do kraja juna 2026. bez plastične ambalaže moraće da se prodaju i maline, jagode i ostalo delikatno bobičasto i slično voće.

Od januar 2023. Francuska će zabraniti i upotrebu jednokratne ambalaže za jelo u restoranima brze hrane koja se konzumira na licu mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri