NAJNOVIJA STUDIJA POKAZALA: Kovid prsti su nuspojava borbe imunog sistema protiv virusa

Novosti online

07. 10. 2021. u 12:43

PROMENE na koži poznate kao "kovid prsti" na nogama mogle bi da budu nuspojava borbe imunog sistema protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

НАЈНОВИЈА СТУДИЈА ПОКАЗАЛА: Ковид прсти су нуспојава борбе имуног система против вируса

Ilustracija

U okviru bolesti pojavljuje se upalna promena sa crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mesecima, a slično je stanju kože koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od jedne do četiri nedelje od zaraze i može da se manifestuje oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promenom boje kože.

Naučnici koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu Britiš žurnal proučili su 50 osoba sa kovid prstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promenama nastalim pre pandemije.

Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja. Telo stvara imuni odgovor s visokim nivoom određenih autoantitela, koja greškom ciljaju i reaguju ne samo na virus, nego napadaju ćelije i tkiva obolele osobe.

Takođe su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne vene koje snabdevaju zahvaćena područja takođe igraju ključnu ulogu u razvoju kovid prstiju i promena na koži.

- Epidemiologija i kliničke karakteristike tih promena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promena - kažu naučnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)