"FEJSBUK" PODSTIČE NASILJE: Svedočenje bivše službenice o opasnostima uticajne kompanije, tvrdi da ova mreža razdire naše društvo

D. SAVIĆ

05. 10. 2021. u 22:55

Fejsbuk deli društvo i izaziva bes i nasilje.

ФЕЈСБУК ПОДСТИЧЕ НАСИЉЕ: Сведочење бивше службенице о опасностима утицајне компаније, тврди да ова мрежа раздире наше друштво

Frensis Hogen / Foto AP

Doskorašnja menadžerka u kompaniji "Fejsbuk" Frensis Hogen (37) tvrdila je ovo na američkoj TV, otkrivajući da je, dok je radila, viđala samo "sukobe interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Fejsbuk". Otišla je jer je, kaže, bila frustrirana, što ništa nije mogla da promeni.

- Postojao je konflikt između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za "Fejsbuk". Odlučili su se za ono što im donosi više novca - saopštila je Hagenova.

Reč je o algoritmima koji su predstavljeni 2018. godine, i koji i dalje upravljaju sadržajem cele platforme. Oni podstiču interakcije, a istraživanja su pokazala da su sejanje straha i mržnje najefikasniji načini za takav podsticaj. Rečju, jednostavnije je inspirisati bes nego bilo koju drugu emociju, i to je "Fejsbuk" koristio.

- Na telefonu se može videti samo 100 sadržaja, ali "Fejsbuk" ima hiljade opcija koje bi mogao da vam pokaže. Jedan od načina kako "Fejsbuk" danas bira te sadržaje je prilagođavanje za sadržaje u kojima korisnici žele da učestvuju i duže se njime bave. Mnogo je jednostavnije izazvati bes kod ljudi, nego inspirisati ih za neku drugu emociju - primetila je Hogenova.

Naglasila je da je njena bivša kompanija javno tvrdila da se zalaže za zaustavljanje govora mržnje, ali da je "Fejsbuk" aktivno suzbijao od tri do pet odsto govora mržnje i svega oko 0,6 odsto nasilja na društvenoj mreži. Istovremeno su govorili da su najbolji na svetu u tome.

Svoje optužbe potkrepila je internim dokumentima koje je podelila i sa novinarima "Volstrit džornala". Među njima je interna studija koja pokazuje da Fejsbukov "Instagram" devojke može učiniti depresivnim, ili prouzrokovati kod njih poremećaje u ishrani, ali koncern namerno uskraćuje ta saznanja.

Naprotiv, šef "Fejsbuka" Mark Zakerberg je pred američkim Kongresom tvrdio da društvene mreže imaju pozitivne efekte na mentalno zdravlje ljudi. A na optužbe bivše saradnice kompanija je odgovorila da "Fejsbuk" pokušava da pronađe ravnotežu između prava milijardi ljudi na slobodu izražavanja i bezbednog okruženja za korisnike. Hogenova misli suprotno:

- Ako se naše okruženje sastoji od informacija koje polarizuju, koje nas čine besnim, to dovodi do gubitka poverenja u naše okruženje. Ova verzija "Fejsbuka" razdire naše društvo i podstiče nasilje u svetu - zaključila je ona.

Hogenova je u utorak o "Fejsbuku" trebalo da svedoči i pred američkim Senatom. Ona je zatražila zaštitu od američkih vlasti zbog iznošenja poslovnih tajni, da se zaštiti od tužbe bivšeg poslodavca.

NENAMERNO ILI SABOTAŽA?

KOMPANIJA "Fejsbuk" okrivila je "neispravnu promenu konfiguracije" za skoro šest sati prekida u radu, koji je sprečio milijarde korisnika da pristupe društvenim mrežama "Instagramu", "Votsapu" i "Mesindžeru". Kompanija nije navela kako je došlo do promene konfiguracije i da li je to bilo planirano. Stručnjaci za bezbednost su potvrdili da je nenamerna greška ili sabotaža insajdera moguće objašnjenje prekida. Dok se svet preusmerio na konkurentske aplikacije "Tviter" i "Tik-tok", akcije "Fejsbuka" pale su 4,9 odsto.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave