TRAMPU PRESUDILE MREŽE: Da li će "pravosuđe" kompanije "Fejsbuk" nadjačati američki pravosudni sistem

Dragan Vujičić

05. 06. 2021. u 22:31

Odluka "Fejsbuka" je uvreda za rekordnih 75 miliona ljudi, plus mnoge druge, koji su glasali za nas na nameštenim predsedničkim izborima 2020. Ne bi trebalo da im se dozvoli da se izvuku sa ovom cenzurom i ućutkivanjem. Na kraju ćemo mi pobediti - ovako je Donald Tramp, bivši predsednik SAD, reagovao na odluku "Fejsbuka" od petka da je njegov nalog na ovoj mreži i "Tviteru" suspendovan na dve godine, do sredine 2023.

ТРАМПУ ПРЕСУДИЛЕ МРЕЖЕ: Да ли ће правосуђе компаније Фејсбук надјачати амерички правосудни систем

Arhiva

Odluku da su razmišljanja bivšeg predsednika SAD nepodobna i po svetsku javnost opasan sadržaj, obrazložio je Nik Kleg, aktuelni potpredsednik "Fejsbuka" za globalne poslove, dosad poznatiji kao potpredsednik u vladi britanskog premijera Dejvida Kamerona (2010-2016).

- Suspendujemo njegove naloge na dve godine, počev od datuma početne suspenzije 7. januara 2021. - napisao je Kleg na svom blogu.

U daljem obrazloženju napisao je da je vremenska kazna za Trampa u stvari odgovor na primedbe "Fejsbukovog" Nadzornog odbora (kvazinezavisni entitet) koji je ova privatna kompanija formirala i ovlastila da kontroliše samu sebe.

Taj "entitet" je prethodno u maju "prozvao" svoju kompaniju da se "popravi" u odnosu na odluku koju je donela prema Donaldu Trampu u januaru.

- Nije dozvoljeno da "Fejsbuk" korisnika platforme drži zabranjenog na neodređeno vreme, bez kriterijuma kada će i da li će nalog biti vraćen - naveo je tada odbor.

Nik Kleg je zato u petak promovisao "nove protokole izvršenja mera prema prestupnicima", koji će se primenjivati u izuzetnim slučajevima kao što je Trampov.

..."S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije gospodina Trampa, verujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila koja zaslužuju najvišu kaznu prema novim protokolima o izvršenju", napisao je Britanac dodajući da "kada prođu dve godine, 'Fejsbuk' planira da sa stručnjacima razmotri da li se rizik za javnu bezbednost umanjio".

Kompanija je suspendovala sa mreže Trampa 7. januara, jer je procenila da je kriv za upad gomile demonstranata na Kapitol hil. Mada je u međuvremenu bilo i kongresnih saslušanja i više podignutih optužnica pred sudovima od strane besnih demokrata protiv Trampa zbog događaja na Kapitolu, nijedan sud nije našao dokaze za vođenje postupka.

Za razliku od sudova, izvršni direktor mreže Mark Zakerberg je procenio da je dozvoljavanje Trampu da i dalje tvituje nacionalno opasno.

NA REDU "RAZBIJANjE"?

U IZJAVI koja je usledila nakon odluke "Fejsbukovog" Nadzornog odbora u maju, Tramp je rekao: "Ove korumpirane kompanije za društvene medije moraju platiti političku cenu i nikada im se više ne sme dozvoliti da unište i desetkuju naš izborni proces."

Republikanci su tada snažno reagovali, rekavši da žele da razbiju Big Teh, skup kompanija koje kontrolišu američku javnost a koji uključuje i "Fejsbuk".

MISLILI "NERAZUMEVANjE"

SPOR Donalda Trampa, odnosno većine republikanaca, sa "Fejsbukom" počeo je kao "nesporazum" u tumačenju njegovih reči sa mitinga na Trgu Elipsa, dve milje od Kapitola, tokom proglašenja rezultata izbora, kada je on podržao ljude "da odu do zgrade Kapitola, ali da to čine mirno i patriotski".

"Fejsbukovi" zvaničnici su procenili da je on u stvari drugačije mislio nego što je rekao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu