ŽRTAVA 330.000! Skandal u Katoličkoj crkvi u Francuskoj

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

05. 10. 2021. u 22:14

NEZAVISNA anketna komisija objavila je u Francuskoj zaključak o čak 216.000 maloletnih žrtava sveštenih lica od 1950. godine do danas.

ЖРТАВА 330.000! Скандал у Католичкој цркви у Француској

Papa Franja / Foto AP

Ako se u obzir uzmu i osobe van crkvenog reda koje iz građanstva rade u institucijama crkve, kao što su predavači ili instruktori, broj žrtava penje se na čak 330.000!

- Ovo je više nego zabrinjavajući podatak koji nipošto ne sme da ostane bez reakcije - istakao je visoki zvaničnik Žan-Mark Sove, predvodnik komisije.

Rad na prikupljanju podataka trajao je dve i po godine, a rezultat je javno predat episkopatu u Parizu i predstavnicima Udruženja žrtava pedofilije. Zaključeno je da je ćutanje unutar crkve bilo "sistematskog karaktera". Izveštaj otkriva između 2.900 i 3.200 sveštenih lica koja su bili seksualni predatori nad decom.

Prikupljene su izjave 6.500 žrtava ili njima bliskih ličnosti. Izvršeno je i 250 ispitivanja osumnjičenih, prečešljane su arhive.

Komisija predlaže ozbiljnu reformu crkve u cilju prevencije, obuke sveštenih lica, izmene kanonskog prava, upravljanja crkvom. Traži se i finansijska nadoknada za svaku žrtvu. Predsednik Konferencije biskupa Francuske Erik de Moulen Bofor istakao da ga je sramota i da je užasnut, i zatražio oproštaj od žrtava zločina nad decom.

Papa Franja je izrazio svoju "ogromnu tugu pred ovom strašnom stvarnošću".

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna