JAK UTICAJ ZELENIH BIO BI LOŠ ZA SRBE: Vladislav Jovanović o nemačkim izborima

I. S.

28. 09. 2021. u 08:00

NE očekujem promenu prema Srbiji i Balkanu, čak i ako se u Berlinu u vlasti nađu socijaldemokrate (SPD) - kaže za "Novosti", Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije u vladi SRJ.

ЈАК УТИЦАЈ ЗЕЛЕНИХ БИО БИ ЛОШ ЗА СРБЕ: Владислав Јовановић о немачким изборима

Foto Tanjug

Nemačka neće, kao nijedna velika sila, preko noći menjati spoljnu politiku, ali naš sagovornik najveće pritiske očekuje od Zelenih, ako budu imali veliki uticaj u vladi. Oni bi mogli da nam stavljaju klipove pod točkove, jer su oduvek prema Srbiji izrazito "tvrdo" orijentisani. Posle konsolidacije vlasti, tokom naredne dve godine, Berlin bi mogao da pooštri stav prema kosovskom pitanju.

- Ne strahujem, jer smo izašli iz kratkih pantalona i imamo dobre odnose sa velikih silama, pa bi pritisak bio "kombinovan" i uslovljen saradnjom sa Zapadom - veli Jovanović.

- Pritiskaće nas kroz Išingerov plan, koji za Kosovo predviđa rešenje po modelu "dve Nemačke".

Ekonomski interesi Nemaca ostaće nepromenjeni, kao i njihovo prisustvo na Balkanu kroz buduće investicije. Sve ličnosti nemačkog političkog života, socijaldemokrate i demohrišćani, negativno su obojene po pitanju Srbije i aktivno podržavaju Albance, često i snažnije nego SAD. Naš sagovornik podseća da je Nemačka, rukovodeći se svojim geopolitičkim interesima, koji su nepromenjeni i takvi će i ostati, aktivno razbijala SFRJ i omogućila secesiju bivših republika. Nemačka ima i interes da spreči ekonomsko jačanje Srbije u odnosu na druge zemlje u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!