SITUACIJA JE UŽASNA: Nove muke Avganistanaca, zemlji preti glad!

Srna

25. 09. 2021. u 20:52

AVGANISTANU preti glad s približavanjem zime i poremećajem u sferi usluga povratkom talibana na vlast, upozorila je zvaničnik UN u intervjuu za AFP Natalija Kanem.

СИТУАЦИЈА ЈЕ УЖАСНА: Нове муке Авганистанаца, земљи прети глад!

Foto: Tanjug/AP Photo

Natalia Kanem, direktorka Fonda UN za stanovništvo /UNFPA/, rekla je putem videa da je situacija u zemlji užasna.

- Ne bi bilo preterano reći da se najmanje trećina avganistanskog stanovništva od oko 33 miliona suočava sa skoro glađu, - rekla je Kanem.

Prema njenim rečima, postoji velika zabrinutost zbog načina na koji će pružati zdravstvenu zaštitu, odakle će doći sledeći obrok, kao i da će najgore proći žene i devojke.

- Hitno je, posebno za žene i devočice koje su već patile. Ovo je jedna od zemalja sa najvećom stopom smrtnosti tokom porođaja i trudnoće. Ne možemo dovoljno naglasiti da čak i u prelaznom periodu žene i devojke imaju ljudska prava koja se moraju poštovati - rekla je ona.

Dodala je da su žene u Avganistanu godinama jasno stavljale do znanja da žele svoje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, kao i da su spremne, voljne i sposobne da osmišljavaju programe i da budu sposobne da vode u svojim zajednicama.

Kanem je napomenuo da su u toj zemlji, opustošenoj decenijama sukoba, mnoge žene, posebno u područjima pogođenim nasiljem, jedine hraniteljke.

Ona je upozorila da će u slučaju da se uruši zdravstveni sistem, to značiti "potpunu katastrofu", ali je dodala da su porodični zdravstveni centri agencije većinom otvoreni.

UN su u sredu izdvojile 45 miliona dolara hitne pomoći za podršku zdravstvenom sistemu Avganistana.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)