PARIZ SADA TRAŽI ODŠTETU ZA PODMORNICE: Posle razgovora Makrona i Bajdena sreli se i šefovi diplomatija Francuske i SAD

G. ČVOROVIĆ

23. 09. 2021. u 23:09

POSLE telefonskog razgovora između predsednika Francuske Emanuela Makrona i SAD Džozefa Bajdena, šefovi diplomatija dveju zemalja, Žan-Iv le Drijan i Entoni Blinken juče su, oči u oči, pokušali da odnose između dve sile vrate na stazu normalne komunikacije.

ПАРИЗ САДА ТРАЖИ ОДШТЕТУ ЗА ПОДМОРНИЦЕ: После разговора Макрона и Бајдена срели се и шефови дипломатија Француске и САД

Foto AP

Prethodno su dvojica šefova država odlučila da pokrenu proces konsultacija za uspostavljanje poverenja, a sastaće se u Evropi krajem oktobra, kako bi ostvarili tačke dogovora.

SAD su potvrdile da je angažman Francuske i EU u indopacifičkom regionu od strateškog značaja. Vašington je prepoznao i važnost jače, sposobnije evropske odbrane, komplementarnog NATO, a Makron je odlučio da od sledeće sedmice vrati francuskog ambasadora Filipa Etjena u SAD. Ali povratak ambasadora ne znači automatski i povratak poverenja.

Osim diplomatske krize, bitno je i da se reši komercijalni deo "podmorničke afere", pošto je odbijanjem Australije da kupi francuskih plovila, Pariz izgubio 56 milijardi evra. "Naval grupa" očekuje da povrati bar deo sredstava, a sve će se rešavati na osnovu ugovora koji broji oko hiljadu i po stranica.

No, problem je što ništa do sada nije proizvedeno. Završena je prva faza uspostavljanja procesa, a sprovođenje ugovora sklopljenog 2016. godine nalazilo se u drugoj fazi, preciznijeg dizajniranja budućih podmornica. Zato Francuska neće moći da se nada basnoslovnoj sumi. Odšteta će, svakako, biti daleko manja od sume koja bi bila da je sve realizovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)