ELEKTRONSKA PRIJAVA I DVA TESTA ZA NEVAKCINISANE: Ovo su nove mere za ulazak u Švajcarsku

Tanjug

19. 09. 2021. u 09:40

SVI putnici od ponedeljka koji ulaze u Švajcarsku moraju elektronski da se prijave, bez obzira na način ulaska u zemlju, predviđeno je novom uredbom švajcarske vlade, koja ima i novinu za nevakcinisane.

ЕЛЕКТРОНСКА ПРИЈАВА И ДВА ТЕСТА ЗА НЕВАКЦИНИСАНЕ: Ово су нове мере за улазак у Швајцарску

Foto: Novosti arhiva

Takođe, predviđena su dva testa za nevakcinisane, prihvataju se sertifikati o vakcinaciji, koji, takođe, mogu da se "konvertuju", odnosno zavedu i u Švajcarsku, ali samo za vakcine protiv kovida 19 koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA).

Naime, švajcarska vlada izdala je novu uredbu o ulasku u zemlju, po kojoj od ponedeljka, 20. septembra, svi koji nisu vakcinisani i nisu preležali korona virus prilikom ulaska u Švajcarsku, moraće da pokažu negativan test, a pored toga, za četiri do sedam dana nakon ulaska, moraće ponovo da se testiraju i rezultat prijave kantonu u kojem žive ili odsedaju tokom boravka u Švajcarskoj.

Svi putnici, vakcinisani ili ne, moraju da ispune elektronski formular o ulasku u Švajcarsku, kojim god prevoznim sredstvom da su ušli u zemlju.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao da slede kazne za one koji se ne budu pridržavali mera.

Tako je kazna za nedostajući test 200 franaka, a ukoliko nekome zafali elektronski formular, moraće da plati 100 franaka.

Izuzeci postoje za putnike u tranzitu, prevoz robe i prekogranične radnike, kao i za mlađe od 16 godina.

Takođe, kantoni su zaduženi da kontrolišu da li su svi uradili i obavezan drugi test.

Kontrole neće biti sveobuhvatne, već će se to činiti na slučajnom uzorku.

Na granicama, za kontrolu su zadužene Uprava carine i lokalna policija.

Testiranje pre ulaska u zemlju, kao i nakon dolaska u Švajcarsku, plaća sam putnik, a priznaju se i antigenski i PCR testovi.

Pored ovih obaveza, švajcarska vlada je saopštila da osobe vakcinisane u inostranstvu ili koje su u inostranstvu preležale korona virus, mogu da dobiju švajcarski kovid sertifikat.

Taj sertifikat mogu da dobiju samo vakcinisani onim vakcinama koje priznaje EMA, a time je i turistima omogućeno da učestvuju u društvenom zivotu Švajcarske.

BONUS VIDEO:

Ti si lažov! - A ti si najgori predsednik u istoriji Amerike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)