U KIJEVU KONAČNO RAZUMELI PUTINA: Prvo razgovori sa zapadnim zemljama, pa dogovor sa Rusima

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

16. 09. 2021. u 19:11

POSLE višegodišnjeg inaćenja i verovanja da Vašington može sankcijama da natera Moskvu da potpiše desetogodišnji ugovor o korišćenju ukrajinskog gasovoda, u Kijevu su napokon shvatili da je jedino realan predlog koji im je mnogo puta ponovio Vladimir Putin.

У КИЈЕВУ КОНАЧНО РАЗУМЕЛИ ПУТИНА: Прво разговори са западним земљама, па договор са Русима

Foto: Arhiva

Predsednik Rusije je objašnjavao da je jedino pravo rešenje da Ukrajina razgovara sa zapadno-evropskim kompanijama i sa njima se dogovori koje im količine gasa trebaju, a zatim sa Gaspromom da potpiše dugoročni ugovor. Putin je objašnjavao da Gasprom ne može da garantuje Ukrajini da će transportovati 40 ili 50 milijardi kubika gasa godšnje, ako za to ne postoji inters evropskih potrošča.

Da su posle toliko vremena progledali u Kijevu, dokazuje zjava Jurija Vitrenka, predsednika ukrajinske državne kompanije “Naftogaz”. On je u jednoj TV emisiji kazao da je jedina garancija da će gasovod transportovati ruski gas ako se postigne dogovor sa evropskim potrošačima. Vitrenko je najavio da će uskoro početi pregovori sa velikim evropskim naftnim kompanijama.

- Čekamo obećane konsultacije na tehničkom nivou. Pregovore će organizovati Nemci, a razgovaraće se o konkretnim ugovorima za tranzit gasa preko Ukrajine. To su jedine prave garancije da će ukrajinski gasovod transportovati ruski gas. Kad se potpišu ti ugovori onda ih Rusija ne može prekršiti jer ćemo onda ići na sud - objasnio je Vitrenko.

Prvi čovek ukrajinskog “Naftogaza” nedavno se sreo sa predstavnikom nemačke vlade, kada se upravo i govorilo da bi se trebalo dogovoriti sa korisnicima gasa, koji bi u ugovorima sa “Gaspromom” precizirali da se “plavo gorivo” transportuje preko Ukrajine. Takav dogovor bi zadovoljio ne samo Ukrajinu nego i “Gasprom” jer ih Kijev ne bi mogao više ucenjivati bilo čime. I cena tranzita bi se dogovarala ne sa Moskvom, već sa Nemcima.

Foto: Arhiva

Jurij Vitrenko

Kad se zna da je dužina “Severnog toka-2”, kojim će se transportovati gas iz Rusije do Nnemačke obale, kraća za dve hiljade kilometara od trase koja ide preko Ukrajine, onda je jasno da se u Kijevu više neće inatiti, nego će i oni morati da vode računa da budu konkurentni.

Šansa da Ukrajina ipak zadrži tranzit ruskog gasa na godišnjem nivou od oko 50 milijardi kubika je u tome ako potrošnja bude rasla i ako centralnoevropskom regionu bude sve potrebnije plavo gorivo.

Interesantno je da su u Kijevu podelili zadatke. Prvi čovek “Naftogaza” Jurij Vitrenko zaokupljen je traženjem pouzdanih kupaca ruskog gasa kako bi ta državna kompanija na tranzitu zarađivala dve do tri milijarde dolara godišnje. A političku propagandu i priče kako je ruski gas najprljaviji ostavio je predsedniku Vladimiru Zelenskom, koji je ranije po profesiiji bio komičar, pa sada možeda zasmejava političare sa kojima se sreće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!