MERKELOVA ZA PREDSEDNICU EU! Građani se izjasnili na anketama

Tanjug

16. 09. 2021. u 17:44

PREMA najnovijoj anketi, većina građana Evropske unije bi, kada bi mogla da bira, izabrala nemačku kancelarku Angelu Merkel za predsednicu EU, a ne predsednika Francuske Emanuel Makrona.

МЕРКЕЛОВА ЗА ПРЕДСЕДНИЦУ ЕУ! Грађани се изјаснили на анкетама

Foto Tanjug/AP

Merkelova je večeras u gostima kod Makrona, poslednji put pred izbore u Nemačkoj 26. septembra, a kako je najavljeno na radnoj večeri u Jelisejskoj palati biće reči o Avganistanu posle povlačenja zapadne vojske, o situaciji u području Sahela gde obe zemlje učestvuju u vojnim misijama, kao i o francuskim predsedničkim izborima u maju naredne godine, prenosi Dojče vele.

Uoči ovog sastanka objavljeni su rezultati ankete istraživačkog centra Evropskog saveta za spoljne odnose iz Brisela prema kojima bi 41 odsto građana EU - Angelu Merkel, izabralo za "predsednicu Evropske unije" - kada bi takva funkcija postojala.

Kako se navodi, čini se da građani EU preferiraju način na koji politiku vodi Angela Merkel u odnosu na pristup Emanuela Makrona.

- Merkel je svojim tehnokratskim stilom vođenja osvojila poverenje Evropljana mnogo više nego što je to učinio Makron svojim vizionarskim govorima - konstatuje ECFR.

Merkel je pobedila Makrona u svih 12 zemalja učesnica ankete, a Makron je dobio samo 14 odsto glasova.

U Francuskoj bi 32 odsto glasalo za Nemicu, a samo 20 odsto za svog šefa države a, kako piše DW, interesantno je da je Makron u Mađarskoj, gde je za njega bilo 24 odsto građana - dobio veću podršku nego su svojoj zemlji.

Merkel je posebno omiljena među Holanđanima - izabralo bi je 58 odsto građana dok bi Makron tamo dobio samo šest odsto glasova, u Austriji bi 34 odsto glasalo za Merkel, 14 odsto za Makrona - ostali ispitanici su bili neodlučni ili nisu hteli da glasaju.

Autori studije konstatuju, da "činjenica da je Merkel toliko popularnija od Makrona ne samo u Holandiji i Španiji, već i u Portugalu i Danskoj, pokazuje kolika može biti integrativna moć u različitim delovima EU".

- Nordijske štedljive države i zemlje na jugu EU često imaju dijametralno suprotne stavove o mnogim aspektima evropske politike, posebno o ekonomskim i finansijskim pitanjima. Pošto je podrška Merkelovoj velika u oba tabora, čini se da je uspela da prenese poruku da je posvećena rešavanju problema i jednih i drugih, pozicionirajući Nemačku kao silu koja ujedinjuje - piše ECFR.

Prema istraživačkom centru iz Brisela, anektirano je ukupno 16.267 ljudi iz 12 zemalja EU - Nemačke, Francuske, Holandija, Danske, Švedske, Italije, Portugala, Španije, Austrije, Poljskea, Mađarske i Bugarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)