BOGATI NAPRAVILI ZALIHE VAKCINA: Sve veći pritisak na zapadne zemlje da preusmere cepivo siromašnima

Novosti online

13. 09. 2021. u 16:57

BOGATE države suočavaju se sa sve većim pritiskom da podele, odnosno preusmere zalihe vakcina protiv kovida u područja i zemlje sa nižim prihodima, a nova analiza koju je sprovela londonska naučno analitička kompanija Airfinity ukazuje na to da će im do kraja godine verovatno biti na raspolaganju oko 1,2 milijarde dodatnih doza.

БОГАТИ НАПРАВИЛИ ЗАЛИХЕ ВАКЦИНА: Све већи притисак на западне земље да преусмере цепиво сиромашнима

Foto gov.me

Zapadne zemlje i Japan trenutno raspolažu sa otprilike 500 miliona doza cepiva protiv korona virusa koje se mogu odmah preraspodeliti u siromašnije nacije, a do kraja 2021. taj će se višak zaliha povećati na 1,2 milijarde, pokazala je analiza o globalnoj upotrebi i snabdevanju vakcinama.            

Količina vakcina koju poseduju bogate zemlje mogla bi odmah da reši veliku nejednakost u snabdevanju. Prema podacima programa "Our World in Data" Univerziteta u Oksfordu procenjuje se da je do 2. septembra samo 1,8 odsto stanovništva u zemljama s niskim prihodima primilo barem jednu dozu. U zemljama sa visokim prihodima taj udeo iznosi čak 64 procenta.            

- Globalni lanac snabdevanja uspešno povećava proizvodnju, a naša detaljna prognoza pokazuje da zemlje s visokim prihodima mogu da imaju poverenja u to da stiže dovoljno cepiva, što bi trebalo da smanji potrebu za gomilanjem zaliha - rekao je suosnivač i izvršni direktor Airfinityja, Rasmus Beh Hansen.   

- Način na koji se vakcina distribuira, gde odlazi i preprodaje li se ili se donira, na kraju je politička odluka. Mislim da ove brojke pokazuju da imamo globalno bolje temelje za donošenje važnih odluka o raspodeli i da možemo da izbegnemo "nepotrebno bacanje" određene količine doza - dodao je Hansen.

SAD, evropske i ostale države mogle bi da zadovolje vlastite potrebe, pelcuju oko 80 odsto svoje populacije starije od 12 godina i nastave sa planiranjem programa treće "buster" doze. I nakon toga bi im ostala velika količina za svetsku preraspodelu.     

Posle nezavisnog preispitivanja međunarodnog odgovora na korona virus ranije ove godine, zemlje sa visokim prihodima pozvane su da do sredine 2022. godine dostave više od dve milijarde doza siromašnijim regijama.

Airfinity je ustanovio da je od više od milijardu doza, koliko su obećale zemlje članice G7 i EU-a, dosad isporučeno manje od 15 odsto.     

Proizvodnja bi do kraja godine mogla da premaši 12 milijardi doza, uključujući i kineska cepiva, što je više od otprilike 11 milijardi potrebnih za imunizaciju stanovnika celog sveta.

Proizvođači trenutno proizvode 1,5 milijardi doza mesečno, a očekuje se i porast proizvodnje. Uzmu li se u obzir doze cepiva proizvedene u Kini koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija, broj raspoloživih doza za donacije raste na 1,6 milijardi do kraja ove godine.

To konkretno znači da je taj broj doza dovoljan za potpunu vakcinaciju više od 70 procenata stanovnika podsaharske Afrike, gde je trenutno pelcovano manje od tri odsto ljudi.

Po poslednjim podacima Unicefa od 20. avgusta, ova je regija dosad primila samo 60 miliona doza.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)