AMERI U KABULSKOJ BEŽANIJI VEROVALI SAMO U "MI 17": Kako su Rusi, ratujući u Siriji, i prethodno u Avganistanu, unapređivali svoj arsenal

RUSKA armija je u Siriji proverila kvalitet i efikasnost celokupnog savremenog oružja. Ministar odbrane Sergej Šojgu kazao je da je upotrebljeno 320 primeraka sasvim novog ili modernizovanog oružja koje sada poseduje ruska armija.

АМЕРИ У КАБУЛСКОЈ БЕЖАНИЈИ ВЕРОВАЛИ САМО У МИ 17: Како су Руси, ратујући у Сирији, и претходно у Авганистану, унапређивали свој арсенал

Foto MO. RF

Istovremeno je zahvaljujući iskustvu u Siriji modernizovano i poboljšano čak oko 300 obrazaca ruskog oružja.

Poslednjih godina ruska industrija vojne tehnike i naoružanja realizuje državni program modernizacije vojno-industrijskog kompleksa za šta je novac obezbeđen iz državnog budžeta i zato se proizvodi sve više savremenog oružja kao i vojne tehnike.

U poslednjih devet godina ruska kopnena vojska je dobila 15.500 jedinica vojne tehnike.

Ilustrujući o kakvom se napretku radi ministar Šojgu je objasnio da se u periodu od 1999. do 2002. godine armija dobijala maksimalno 19 letilica, dakle zajedno aviona i helikoptera. Sada armija svake godine dobija od 140 do 150 aviona i helikoptera.

Foto Ilustracija V. N.

Na vojno - tehničkom forumu "Armija 2021" koji je održan ovih dana u Podmoskovlju pokazano je i novo rusko oružje i vojna tehnika. Državna korporacija "Rosteh" predstavila je 50 novih obrazaca oružja i vojne tehnike. Među novitetima je najnovija varijanta lovca pete gerneracije SU-57E. On je znatno brži od prve varijante jer ima novi, jači motor a takođe i novo naoružanje.

Koncern "Almaz-Antej" prvi put je pokazao PVO kompleks "Sosna" koji bi trebalo da zameni sisteme "Strela 10M", sa ciljem da štiti pešadiju. Pokazani su i modernizovani sistemi "Tor" i "Pancir-SA".

Posetioci su mogli da vide nove modele ruskih tenkova, zatim samohodnih haubica, kao i reaktivne sisteme "Tornado-G".

Sovjeti su i u Avganistanu stekli ratno iskustvo gde je oprobano njihovo skoro celokupno oružje. Najpopularnije oružje među sovjetskim vojnicima je bio minomabač AGS-17 "plamen". Zahvaljujući iskustvu u Avganistanu usavršena su oklopna vozila, kao i helikopteri Mi-8. Zbog slabosti koje su pokazale haubice D-44 korišćene su haubice D-30 a potom samohodke 2S1 "gvozdika", kao i "akacija"... Za vreme rata u Avganistanu su bili ispitani i atomatski minobacači "vasiljok".

Foto KP. RU

Sovjeti su na osnovu iskustva ratovanja u Avganistanu ojačali svoja oklopna vozila. Vojni eksperti tvrde da se u to vreme ratovanja isprobalo podosta novog oružja.

Mudžahedini su dobijali oružje proizvedeno u Kini, Egiptu i Iraku. Kasnije su dobijali municiju i mine iz Italije. U susednom Pakistanu američki instruktori su obučavali mudžahedine da koriste "Stingere" sa kojim su obarali ruske avione i helikoptere. A 1982. godine mudžahedini su počeli da koriste "uzije" koje su dobijali iz Izraela. Sredstva veze nabavljali su iz Japana.

Sada kad ceo svet bruji o tome koliko je oružja i vojne tehnike u Avganistanu ostalo posle debakla Amerikanaca, interesantno je šta je ostalo "u miraz" od sovjetskog oružja. Od avganistanske armije talibanima je ostalo 40 sovjetskih tenkova T-55 i T-62, kao i 50 reaktivnih višecevnih sistema "grad" i 80 haubica kalibra 122 milimetra.

Foto KP. RU

Zanimljivo je da su zbog bezbednosnih razloga Amerikanci za evakuaciju svojih ljudi iz baze koju je koristila CIA do aerodroma u Kabulu, rastojanje oko pet kilometara, koristili ruske helikoptere MI-17 verujući da na njih talibani neće da otvaraju vatru.

To potvrđuje ugledni "Njujork tajms". Novčanom pomoću koju je dobijala od SAD, avganistanska vlada je svojevremeno kupila te ruske helikoptere, pa ih je za evakuaciju bilo 35.

PARADA U KANDAGARU

NA slavlju u Kandagaru, drugom po veličini gradu u Avganistanu, talibani su napravili paradu ostavljenog američkog nauoružanja i tehnike. Uglavnom su se vozili "hamerima".

Nebom je proleteo i jedan helikopter "blek houk" kojim je najverovatnije upravljao neki pilot avganistanske regularne armije koji je prešao na stranu talibana.

Portparol Pentagona Džon Kirbi tvrdi da talibani neće moći da koriste letelice koje su ostale po odlasku Amerikanaca i saveznika, uz napomenu da su na aerodromu ostavili u ispravnom stanju samo nekoliko vatrogasnih automobila.

PANŠHIRA ODOLEVA?

NACIONALNI front otpora (NRFA) Panšhira odbacio je tvrdnje talibana da je ta avganistanska provincija pala u njihove ruke, javlja TASS.

Talibani su prethodno izneli tvrdnju da su preuzeli ceo Avganistan, uključujući provinciju Panšir, koja je jedina pružala otpor militantnoj grupi.

To je javio Rojters pozivajući se na tri izvora i naveo da se u glavnom gradu Kabulu čuju slavljenički pucnji.

Prema izvoru agencije TASS, talibani su pokušali da se probiju u Panšir sa zapada i juga, ali su doživeli neuspeh i morali su da se povlače, tvrdi izvor ruske agencije i dodaje da su neki talibanski borci zarobljeni.

Najmanje 17 osoba je poginulo, a 41 povređena u Kabulu nakon što su talibani pucali u vazduh proslavljajući to što su, prema njihovim tvrdnjama, zauzeli Panšir, poslednju avganistansku provinciju koja nije bila pod njihovom kontrolom.

To je rečeno u Hitnoj pomoći za agenciju RIA Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024