NOVI RUSKI RATNI AVION: Sami ćemo finansirati proizvodnju lovca „Šahmat“ (VIDEO)

Novosti onlajn

03. 09. 2021. u 16:23

RUSIJA će sama finansirati proizvodnju lovca pete generacije „Šahmat“ (Checkmate) bez upliva stranih investicija, izjavio je Sputnjiku ministar trgovine Rusije Denis Manturov.

НОВИ РУСКИ РАТНИ АВИОН: Сами ћемо финансирати производњу ловца „Шахмат“ (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Istoriя Oružiя

-To, apsolutno, ne zavisi od stranih kupaca. Pored toga, imamo celokupan budžet kako uz učešće programa Ministarstva trgovine tako i vanbudžetskih sredstava ‘Rosteha’ i Objedinjene avionske korporacije. Mada i strano učešće nije isključeno, rekao je Manturov u okviru Istočnog ekonomskog foruma.

Prema njegovim rečima, „Šahmat“ je orijentisan pre svega na isporuke na inostrana tržišta. U isto vreme, Manturov je naveo da bi avione trebalo uvrstiti i u sastav Oružanih snaga ruske vojske.

-Još jednom napominjem da je u toku proces usvajanja odluke, dodao je Manturov.

Premijera lakog taktičkog aviona „Šahmat“ bila je u julu 2021. godine na avio-salonu MAKS. Tada je potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov izjavio da već postoji prvi preliminarni kupac.

-Šahmat“ je laki lovac pete generacije sa jednim motorom koji će biti manje primetan za radare, pogodniji za manevrisanje i opremljen veštačkom inteligencijom. Njegovo maksimalno opterećenje će biti veće od sedam tona, a maksimalna brzina do dva maha. Kako je izjavio direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov avion će koštati između 25-30 miliona dolara, dok slični avioni ─ francuski „Dasault rafael“ i švedski „Sab gripen“, koštaju 60-90 miliona dolara.

Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)