SVET ĆE VIDETI VOĐU TALIBANA? Avganistanci tvrde da znaju gde je Haibatulah Akundžada

Novosti online

30. 08. 2021. u 12:13

VRHOVNI zapovednik talibana Haibatulah Akundžada nalazi se u avganistanskoj provinciji Kandahar, izvestili su avganistanski mediji.

СВЕТ ЋЕ ВИДЕТИ ВОЂУ ТАЛИБАНА? Авганистанци тврде да знају где је Хаибатулах Акунџада

Foto: Tviter printskrin/bashirgwakh

Portparola Zabihulaha Mudžahida citirali su različiti mediji kako govori da će se Akundžada uskoro pojaviti u javnosti. Akundžada, za kojeg se veruje da ima 60 godina, vodio je talibane od maja 2016. i zadužen je za politička, vojna i verska pitanja.

Akundžada je radio kao šef šerijatskih sudova tokom vladavine talibana devedesetih godina i većinu svog života živeo je u Avganistanu.

Imenovan je nekoliko dana nakon smrti prethodnika Mansoura, ubijenog u napadu dronom u Pakistanu. Odmah mu je glavni cilj bio ponovno ujedinjenje talibana.

Oni su se našli u žestokoj borbi za vlast nakon Mansourove smrti i otkrića da je godinama skrivana smrti utemeljitelja, mule Omara.Malo se zna o svakodnevnoj ulozi Haibatulaha Akundžade, čija se komunikacija svodi na retke godišnje poruke prilikom islamskih praznika. Neki smatraju da je njegova uloga više simbolična nego operativna.

Kao sin teologa, rođen u Kandaharu, kolevci talibana na jugu Avganistana, ovaj obrazovani muškarac i ranije imao veliki uticaj na talibane - vodio je njihov pravosudni sistem.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi