BAJDEN STAVIO ZELENSKOG "NA ČEKANJE": Predsednik Amerike još jednom odložio sastanak sa ukrajinskim predsednikom

B. Vlahović, od stalog dopisnika, Moskva

30. 08. 2021. u 10:36

SUSRET ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom još jednom je prenešen na novi datum jer je domaćin sada opterećenjen velikim problemima oko Avganistana.

БАЈДЕН СТАВИО ЗЕЛЕНСКОГ НА ЧЕКАЊЕ: Председник Америке још једном одложио састанак са украјинским председником

Foto: pred.admin.Ukr/Tanjug/AP Photo

Umesto 31. avgusta Bajden će u Belom domu primitri predsednika Ukrajine prvog septembra. Ranije je susret bio planiran na 30. avgust ali su domaćini promenili termin.

Jedan broj ukrajinskih politikologa je savetovao Zelenskom da se susret odloži za kasnije jer sada Bajdenu nije do Ukrajine jer ima preča posla.

Zelenski će biti u Vašingtonu 31. avgusta i prvog septembra. U Kijevu i dalje tvrde da će to za njih biti istorijski susret koji bi trebao da znatno poboljša odnose. Planirano je da Bajden i Zelenski razgovaraju o tri bloka pitanja.

Zelenski će još jednom pokrenuti razgovor o prijemu Ukrajine u NATO čemu se protive Nemačka i Francuska. Osim toga, Zelenski očekuje pomoć Vašingtona oko prijema Ukrajine u EU mada mu je pre par dana u Kijevu rečeno da se na to ne treba računati najmanje dve decenije jer Ukrajina ne ispunjava standarde.

Zelenski će sa Bajdenom razgovarati i o Donbasu i Krimu. U Kijevu očekuju povećanje vojne pomoći iz SAD. Što se tiče ekonomskih tema Zelenski se nada da će Bajden biti uporan u tome da i posle postavljanja gasovoda "Severni tok-2" spreči njegovo korišćenje.

U Kijevu tvrde da su oni pripremili konkretne predloge za privlačenje američkih investitora. Koliko će američke kompanije biti spremne da ulažu u ukrajinu tek će se videti.

Posle razgovora sa Bajdenom u Belom domu prvog septembra Zelenski će otputovati u kaliforniju gde ima planirano više susreta. Velika želja Zelenskog je da se vrati u Kijev sa nekim velikim obećanjem jer je njegov problem što mu rejting stalno pada i sa tako niskom popularnošću on ne može da još jednom pobedi na predsedničkim izborima.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri