SVE OČI SU UPRTE U NJEGA: Ko je Ali Ahmad Masud, sin "Lava od Panšira" koji je odlučio da se bori protiv talibana? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 08. 2021. u 21:57

AVGANISTANAC koji se školovan u Velikoj Britaniji predvodi borbu pokreta otpora u zemlji, a poslednjih nekoliko dana između 60 i 100 talibana poginulo je u borbama severno od glavnog grada Kabula.

СВЕ ОЧИ СУ УПРТЕ У ЊЕГА: Ко је Али Ахмад Масуд, син Лава од Паншира који је одлучио да се бори против талибана? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/@PanjshirProvin1

Ali Ahmad Masud poslao je jezivo upozorenje da bi zemlja ipak mogla postati magnet za teroriste - i mogao bi ponuditi Al - Kaidi bazu za pokretanje terorističkih napada na Zapad, uključujući Veliku Britaniju. On je sin Ahmada Šaha Masuda, takozvanog "lava Pandžšira", bivšeg vođe Severne alijanse, kojeg je ubila Al-Kaida nekoliko dana pre napada 11. septembra.

Titula je sada preneta na Ahmada dok nastavlja očevo nasleđe u opkoljenom regionu.

Mlađi Masud vodi oružani ustanak usredsređen na Pandžšir, koji je rezultirao ponovnim zauzimanjem tri ključna područja poslednjih dana-a 32-godišnjak je obećao da će se njegova vojska pobunjenika "boriti do poslednjeg daha".

Nacionalni front otpora u Avganistanu prihvatio je određen broj avganistanskih vojnika koji su se povlačili iz Kabula.

- U poslednja tri dana, ostaci avganistanskih snaga nacionalne odbrane i bezbednosti stigli su do Panjšira. Oni jačaju, pridružuju se i podržavaju Masudov savez. Talibani su napadnuti na nekoliko frontova u više napada, ali će poslati pojačanje na sever da uzvrate.

Pre svoje smrti, Ahmad Šah Masud je predvodio Severnu alijansu koju podržava CIA, koja je na kraju srušila talibane 2002.

- Danas pišem iz doline Pandžšir, spreman da krenem stopama svog oca, sa mudžahedinskim borcima koji su spremni da ponovo zauzmu talibane - rekao je njegov sin u pismu Vašington Postu.

On i njegovi ljudi imali su zalihe municije i oružja koje su godinama prikupljali, plašecći se da će jednog dana doći dan kada će se zateći da se bore, objasnio je.

- Imamo i oružje koje nose Avganistanci koji su u protekla 72 sata odgovorili na moj apel da se pridruže otporu u Panjširu.

(Metro.co.uk)

- Imamo vojnike iz redovne avganistanske vojske koji su bili zgroženi predajom svojih komandanata i sada sa svojom opremom putuju ka brdima Panšira.

- Ako bi talibanski vojskovođe pokrenuli kontranapad, suočili bi se sa "velikim otporom - obećao je Masud.

- Zastava Nacionalnog fronta otpora leteće iznad svakog položaja koji pokušaju da zauzmu, kao što se zastava Nacionalnog ujedinjenog fronta vijorila pre 20 godina. Ipak znamo da naše vojne snage i logistika neće biti dovoljne. One će se brzo iscrpljivati osim ako naši prijatelji na Zapadu ne nađu način da nas opskrbe bez odlaganja.

U poruci koja je jasno usmerena na zapadne lidere, poput predsednika SAD-a Džoa Bajdena i britanskog premijera Borisa Džonsona, Masud je upozorio: "Talibani nisu problem samo za avganistanski narod".

- Pod kontrolom talibana, Avganistan će postati nula radikalnog islamističkog terorizma. Zavere protiv demokratija će se ponovo kovati ovde. Šta god da se desi, moji borci mudžahedini i ja branićemo Panšir kao poslednji bastion avganistanske slobode. Naš moral je netaknut. Iz iskustva znamo šta nas čeka. Ali potrebno nam je više oružja, više municije i više zaliha - zaključio je na kraju Masud.

Masud je diplomirao na Kraljevskom koledžu u Londonu, a godinu dana je pohađao i Kraljevsku vojnu akademiju Sendhurst.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu