ZELENSKI SANJA VELIKE SNOVE: "Pravimo moćnu flotu koja će deblokirati Crno i Azovsko more" - Pomoć traži od Britanije i SAD

Novosti onlajn

22. 08. 2021. u 18:08

KIJEV namerava da podigne ukrajinsku flotu na nivo od pre trideset godina kako bi razblokirao Crni i Azovski region.

ЗЕЛЕНСКИ САЊА ВЕЛИКЕ СНОВЕ: Правимо моћну флоту која ће деблокирати Црно и Азовско море - Помоћ тражи од Британије и САД

Foto pred.admin.Ukr

- Što se tiče izgradnje naše ukrajinske Crnomorske flote, ona nam je potrebna kako bismo deblokirali Crnomorski i Azovski region. Zato je na najvišem nivou naše države, na nivou Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu bilo odlučeno da ukrajinsku flotu napravimo isto tako moćnom, kao što je bila pre 30 godina - rekao je Zelenski na brifingu na kraju sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kijevu.

Ranije je Zelenski saopštio da Ukrajina planira da do 2025. godine izgradi veliku ratnu flotu.

Po njegovim rečima, Kijev se ovim povodom obraćao za pomoć Britaniji i SAD, između ostalog, o tome namerava da razgovara sa američkim kolegom DŽozefom Bajdenom.

Zelenski je saopštio da očekuje pomoć od Nemačke u isporukama oružja.

- Obraćali smo se vladi Nemačke po pitanju isporuka oružja, ali smo bili odbijeni. Mi sarađujemo u okviru vojnih vežbi, u okviru vežbi NATO-a". Zaista, i Evropa i Nemačka nas podržavaju. Međutim, nama su potrebne opipljive stvari. Znamo u kojim pravcima bi nas Nemačka mogla podržati. Mi i dalje na to očekujemo i očekujemo - naglasio je Zelenski.

On je dodao da na sastanku sa Merkelovom ovo pitanje još nije bilo tema razgovora, ali se nada da će i ono doći na red.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)