ZELENSKI SA "VIZIJOM" PRED BAJDENA: Velika očekivanja Kijeva od posete ukrajinskog lidera Beloj kući

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

13. 08. 2021. u 10:00

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski će 30. avgusta, kada je planirano da se susretne sa Džozefom Bajdenom, moliti američkog predsednika da pomogne da stignu investitori i američki kapital u Ukrajinu.

ЗЕЛЕНСКИ СА ВИЗИЈОМ ПРЕД БАЈДЕНА: Велика очекивања Кијева од посете украјинског лидера Белој кући

Foto AP

To je potvrdio ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba koji je početkom avgusta boravio u Vašingtonu gde je sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom razgovarao o pripremi prvog susreta Bajdena i Zelenskog.

Iz intervjua Kuleba TV kanalu Ukrajina 24 se vidi koliko su bila neozbiljna obećanja saradnika Zelenskog koji su prethodno govorili kako će predsednik Ukrajine "povišenim tonom" razgovarati sa Bajdenom zbog toga što je on izdao Ukrajince kada je priznao da ne može da zaustavi gradnju "Severnog toka 2". Naravno da Zelenski ne može da "riba" Bajdena i da je zadovoljan što će ga američki predsednik uopšte primiti jer je poseta već bila odlagana.

Iz najnovijeg intervjua ministra Dmitrija Kulebe se vidi da su u Kijevu shvatili da će morati dugo da čekaju da ih prime u NATO.

- Ulazak Ukrajine u NATO izgleda kao kopanje sa dve strane tunela pod vodom i u jednom trenutku bi trebalo da se sretnemo. Amerikanci su više hteli 2013. kada su nudili dogovor o pridruživanju, ali tadašnji predsednik Viktor Janukovič nije bio za to.

Kasnije smo mi više hteli, davali smo ideje i predloge, ali su Amerikanci bili suzdržani - objasnio je Kuleba.

Vladimir Zelenski, Foto pred.admin.Ukr

Predsednik Zelenski je u junu bio uvređen što nije pozvan na samit zemalja članica NATO u Briselu, koji je održan pre susreta Bajdena i Putina u Ženevi.

U Kijevu kažu da će se tokom predstojećeg susreta u Vašingtovu razgovarati o tri paketa - prvi je podizanje strateškog partnerstva na viši nivo, drugi blok pitanja je ekonomski, a treći bezbednost, koji uključuje nameru Kijeva da povrati Donbas i Krim.

A što se tiče ekonomije, ostaje pitanje koliko su Amerikanci zainteresovani za ulaganja u Ukrajinu jer smatraju da je u zemlji korupcija vrlo raširena.

Ukrajinski predsednik će u Vašington doći sa sasvim novom vizijom odnosa sa SAD, kažu saradnici Zelenskog i ističu da je on posle Angele Merkel drugi evropski lider koga je Bajden pozvao u Belu kuću.

"Krimska platforma"

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je planirani sastanak "Krimske platforme" koji je inicirala Ukrajina, kako je naveo, "divljanje" na kojem će Zapad razvijati neonacističko raspoloženje Kijeva. Ranije je ukrajinski predsednik Zelenski izjavio da Ukrajina čini sve kako bi vratila Krim pod kontrolu Kijeva.

Foto AP

On je rekao da je za to pokrenuta takozvana Krimska platforma, na kojoj Kijev planira da razgovara o "vraćanju" poluostrva. Samit je planiran za 23. avgust, a ukrajinska strana predložila je da se događaju pridruže brojne države, među kojima su SAD, Turska, Velika Britanija, Kanada i zemlje EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)