GLOBALNO ZAGREVANJE BI MOGLO DA DOVEDE DO GUBITKA ČITAVIH DRŽAVA! Evo kojije region najviše ugrožen

Tanjug

10. 08. 2021. u 09:39

GLOBALNO zagravanje iznad 1,5 stepeni biće katastrofalno za pacifičke ostrvske zemlje i moglo bi da dovede do gubitka celih država zbog porasta nivoa mora tokom ovog veka, upozorili su stručnjaci.

ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ БИ МОГЛО ДА ДОВЕДЕ ДО ГУБИТКА ЧИТАВИХ ДРЖАВА! Ево којије  регион највише угрожен

Foto: Arhiva

Lideri pacifičkih zemalja, uključujući australijskog premijera Skota Morisona i predesdnicu vlade Novog Zelanda Džasindu Ardern učestvovali su u petak na video sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva, gde su zajedno sa strućacima u ovoj oblasti razmatrali posledice klimatskih promena sa kojima se suočavaju, prenosi Gardijan.

Prema novom izveštaju Grinpisa ovaj region ima jednu od najnižih emisija ugljenika u svetu, 0,23 odsto svih globalnih emisija, ali trpi neke od najranijih i najozbiljniji uticaja rastućih globalnih temperatura.

Ovde su već u velikoj meri prisutne posledice klimatskih promena,koje se ugledaju u plimama, katastrofalnim ciklonima, povećanju saliniteta u vodi što onemogućava uzgoj useva, stalnim sušama i ugroženosti ostrva zbog porasta nivoa mora, a očekuje se da će ove krize biti sve učestalije i ozbiljnije kako se planeta bude zagrevala.

Upozorenja dolaze nakon što je Međuvladin panel za klimatske promene (IPČ) pri Ujedinjenim nacijama u ponedeljak objavio važan izveštaj o globalnom grejanju, koji je pokazao da je potrebno prepoloviti emisije gasova sa efektom staklene bašte kako bi se zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijski nivo, što je cilj dogovoren u okviru Pariskog klimatskog sporazuma tek nakon stalnog lobiranja od strane pacifičkih ostrvskih lidera.

U izveštaju, u čijoj izradi je učestvovalo više od 200 autora, razmatrano je pet scenarija, a zaključak je da će već za 10 godina biti premašena temperatura koju su svetski lideri zacrtali kao cilj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju