POŽAR "DIKSI" PRŽI KALIFORNIJU: Druga po veličini vatrena stihija u istoriji zlatne države SAD

D. D. S.

09. 08. 2021. u 13:36

VATROGASCI se i dalje bore sa velikim šumskim požarom na severu Kalifornije koji je drugi po veličini u istoriji te američke države.

ПОЖАР ДИКСИ ПРЖИ КАЛИФОРНИЈУ: Друга по величини ватрена стихија у историји златне државе САД

foto: AP

Požar "Diksi" izbio je 13. jula i od tada je uništio više od 463.000 hektara zemljišta. Prema Nacionalnom međuresornom vatrogasnom centru, u 15 američkih država su aktivni požari, a trenutno postoji oko 107 velikih požara. Pod kontrolom je samo 21 odsto požara.

U požaru "Diksi" skoro potpuno je uništen grad Grinvil, a zvaničnici upozoravaju da će biti potrebno nekoliko sedmica da se stihija stavi pod kontrolu. Tri osobe vode se kao nestale, a više hiljada je evakuisano.  Požar sada preti malom gradu Kresent Milsu, na oko pet kilometara jugoistočno od Grinvila.

Vlasti su upozorile da su niski nivoi vlage učinili područje osetljivim na brzo širenje požara. Više od 5.000 vatrogasaca trenutno se bori sa požarom "Diksi". U oko 39 odsto oblasti Pumas objavljen je nalog za evakuaciju, a spasilački timovi već se spremaju na temperature veće od 38 stepeni u narednim danima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri