OBOREN JOŠ JEDAN REKORD U IRANU: Broj novih slučajeva korona virusa veći od 37.000!

Tanjug

02. 08. 2021. u 15:41

IRAN je prijavio danas više od 37.000 novih infekcija korona virusa, što je do sada rekordan broj zaraženih od početka pandemije, izvestili su državni mediji.

ОБОРЕН ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД У ИРАНУ: Број нових случајева корона вируса већи од 37.000!

Foto: EPA

Državna televizija je saopštila da su zdravstveni radnici registrovali 37.189 novih slučajeva i 411 smrtnih slučajeva kovid-19 piše AP.

Ukupan broj umrlih u Iranu je sada 91.407 što je najveći broj na Bliskom istoku.

Porast broja zaraženih urzokovan je novom, delta varijantom kovid-19, a iranske vlasti tvrde da manje od 40 odsto stanovništva poštuje bezbednosne mere zbog korona virusa.

Iranski zdravstveni zvaničnici redovno su upozoravali da su bolnice u glavnom gradu Teheranu, kao i drugim većim gradovima, prepune pacijenata sa kovidom 19.

U nedelju je ministar zdravlja Said Namaki u pismu vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Aliju Hamneiju, zatražio dvonedeljno zatvaranje zemlje i da vojska pomognei u sprovođenju mera, međutim, Hamnei još uvek nije odgovorio na njegov zahtev.

Iran je pretrpeo najgori talas korona virusa u regionu zbog niza kriza kao što su oštre američke sankcije, globalne izolacije, toplotni talas, nestajanje struje i protesta zbog nestašice vode na jugozapadu.

Manje od četiri odsto Iranaca je u potpunosti vakcinisano, a mnogi medicinski radnici su vakcinisani domaćom vakcinom Sinofarm, za koju izveštaj pokazuje da je manje efikasna od drugih inekcija protiv kovid-19.

Iranska vlada objavila je da njena domaća vakcina pruža 85 odsto zaštite od korona virusa, ne otkrivajući detaljne podatke.

Iran takođe uvozi rusku vakcinu Sputnjik V, kao i Okford/AstraZeneka, u okviru programa kovaks, koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna