AMERIČKI MEDIJI OCENJUJU: Novi bombarder SAD - najgori košmar Rusije (VIDEO)

Novosti onlajn

01. 08. 2021. u 14:43

RAZVOJEM aviona B-21 „Rejder“ bavi se kompanija „Nortrop Gruman“, a planirano je da počne da se upotrebljava 2025. godine.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОЦЕЊУЈУ: Нови бомбардер САД - најгори кошмар Русије (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/US Military TV

Spolja letelica podseća na B-2: oba projekta su zasnovana na konceptu teško primetnog aviona koji leti brzinom ispod brzine zvuka, izgrađenog po šemi „letećeg krila“ i koji može da nosi rakete ili bombe.

Novi američki strateški bombarder B-21 „Rejder“ mogao bi izazvati velike poteškoće ruskim sistemima za protivvazdušnu odbranu, piše list „Nešenal interest“.

Autor članka Kris Ozborn naglašava da sa mnogih karakteristika ovog aviona možda nikada neće biti skinuta oznaka tajnosti. Ipak, jedan visoki zvaničnik američkih vazduhoplovnih snaga izjavio je novinaru da će novi „nevidljivi“ bombarder predstavljati pretnju po bilo koju metu, bilo gde u svetu, bez obzira na doba dana.

Ozborn nije isključio mogućnost da će B-21 biti testiran na sistemima PVO sličnim ruskim i kineskim.

Novinar je podsetio na sisteme S-400 i S-500 koji, prema rečima tvoraca, mogu da otkrivaju i uništavaju „nevidljive avione“. Iako su ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu efikasni, zadatak pronalaženja i uništavanja usavršenog B-21 za njih će biti izuzetno složen, dodao je autor. Po njegovom mišljenju, Moskvi će biti potrebni osetljiviji radari koji mogu precizno da prate kretanje bombardera. Prisustvo potpuno novih stelt tehnologija u avionu moglo bi ga učiniti „najgorom noćnom morom“ za Rusiju, zaključio je novinar.

Jedan od glavnih zadataka takvog bombardera je, osim izvođenja nuklearnih udara, tajni pristup području lansiranja rakete ili bacanja bombe i uništavanje glavnih neprijateljskih objekata za PVO. Posle toga, taktička avijacija će moći da dejstvuje u relativnoj bezbednosti.

(Sputnjik)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)