VELIKA ČISTKA U SEKTORU ODBRANE UKRAJINE: Zelenski posmenjivao ukrajinske generale

B. Vlahović

28. 07. 2021. u 09:38

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski napravio je veliku čistku među generalima a smeniće i ministra odbrane.

ВЕЛИКА ЧИСТКА У СЕКТОРУ ОДБРАНЕ УКРАЈИНЕ: Зеленски посмењивао украјинске генерале

Foto: AP photo/Ukrainian Presidential Press Office

Dosadašnji komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčuk morao je da prepusti funkciju general-majoru Valeriju Zalužnom (48) koji je do sada bio komandant operativne grupe "Sever".

FOTO: Arhiva

Ruslan Homčak smenjen sa najviše vojne dužnosti

U predsedničkoj administraciji su objasnili da je razlog za smenu generala Ruslana Homčuka njegov konflikt sa ljudima u Ministarstvu odbrane Ukrajine što se odražavalo na stanje u vojsci. Interesantno je da je Zelenski imao potrebu da objasni da nije sumnjao u patriotizam i profesionalizam generala Ruslana Homčuka ali želi da vojni vrh i Ministarstvo odbrane dobro sarađuju.

Homčuk je na najvišoj vojnoj dužnosti bio od marta 2020. godine, a do tada je bio načelnik Generalštaba Ukrajine. Ubuduće će Homčuk biti prvi zamenik sekretara Saveta bezbednosti i odbrane i zameniće Mihaila Kovalja.

FOTO: Arhiva

Valerij Zalužni novi komandant oružanih snaga Ukrajine

Već je najavljeno da će biti smenjen i ministar odbrane Andrej Taranov. 23 jula smenjen je i rukovodioc Spoljne obaveštajne službe Valerij Kondratjuk i na njegovo mesto je imenovan Aleksandar Valjerevič Litvinjenko koji je do sada bio direktor Nacionalnog instituta strateških istraživanja.

Ovih dana je smenjen i zamenik rukovodioca Službe bezbednosti Ukrajine Ruslan Baranecki i načelnik Uprave unutrašnje bezbednosti Službe bezbednosti Andrej Naumov. Razlog za njihovu smenu nije tajna.Zelenski je bio nezadovoljan zbog slabe efikasnosti Službe bezbednosti Ukrajine u borbi sa kontrabandom tj. nezakonitim uvozom robe.

Inače Službu bezbednosti Ukrajine očekuje reforma na čemu insistira Vašington.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati